Linkovi

Obama o povlačenju iz Avganistana


Predsednik Obama objaviće večeras prvu fazu povlačenja iz Avganistana
Predsednik Obama objaviće večeras prvu fazu povlačenja iz Avganistana

Osamnaest meseci pošto je povećao broj američkih vojnika u Avganistanu, predsednik Barak Obama večeras se obraća naciji kako bi najavio strategiju postepenog povlačenja američkih vojnih snaga iz rata sa Talibanom i Al-Kaidom. Očekuje se da će Obama najaviti povlačenje oko 10.000 vojnika ove godine, što čini oko deset procenata američkog vojnog kontingenta u Avganistanu.

Kao sumorni podsetnik na cenu rata, prošle noći su u vazdušnu bazu Dover stigli kovčezi sa telima tri vojnika. U Avganistanu ih je do sada poginulo 1.500. Večeras će predsednik objaviti početak kraja rata koji je skupo koštao Sjedinjene Države.

"Predsednik se, u decembru 2009, obavezao da će početi delimično povlačenje trupa u julu 2011. On će održati to obećanje", rekao je portparol Bele kuće, Džej Karni.

U ovom trenutku u Avganistanu je rasporedjeno gotovo 100.000 američkih vojnika, uključujući 30.000 koji su upućeni u zemlju 2009, kao pojačanje radi stabilizacije situacije. Prema novoj anketi koju su sproveli Ej-bi-si njuz i Vašington post ovog meseca – većina Amerikanaca i dalje ne smatra da treba voditi rat u Avganistanu. Sve veća frustracija se oseća i u Kongresu.

"Postoji mnogo rezervi u Kongresu u pogledu rata u Avganistanu i stepena našeg vojnog učešća", izjavio je američki sekretar za odbranu, Robert Gejts.

Jedan od razloga je visoka cena rata. SAD će samo ove godine potrošiti 120 milijardi dolara, a od početka rata, pre gotovo deset godina, potrošeno je gotovo 300 milijardi.

"Verujem da je došlo vreme da obnovimo Ameriku, umesto Avganistana“, poručio je demokratski senator iz Zapadne Virdžinije, Džo Menčin.

Taj komentar je izazvao oštru repliku senatora Džona Mekejna:

"Predložio bih da se senator konsultuje sa ljudima koji najbolje razumeju situaciju jer, od kada je počelo pojačanje 2009, ostvarujemo uspehe na terenu u Avganistanu.“

Očekuje se da će predsednik Obama večeras ponoviti rešenost SAD i NATO-a da nadležnost za održavanje bezbednosti potpuno predaju avganistanskim snagama do 2014.

XS
SM
MD
LG