Linkovi

Gejts sa trupama u Avganistanu


Sekretar za odbranu Robert Gejts u Avganistanu
Sekretar za odbranu Robert Gejts u Avganistanu

Američki sekretat za odbranu Robert Gejts, koji krajem meseca odlazi u penziju, doputovao je danas na jug Avganistana da bi se oprostio od američkih trupa koje se bore protiv talibanskih pobunjenika.

Istovremeno sa Gejtsovom posetom, predsednik Barak Obama preispituje obim i tempo povlačenja trupa iz Avganistana, koje treba da počne idućeg meseca. Obraćajući se vojnicima u bazi u pokrajini Helmand na jugu, Gejts je rekao da bi lično više voleo da najpre budu povučene trupe koje pružaju podršku, a ne borbene jedinice.

On je prethodno izjavio da će tokom narednih meseci doći do samo umerenog smanjenja broja vojnika. Sekretar za odbranu je upozorio avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da u zemlji mora da pojača bezbednost, jer bi u protivnom doveo u opasnost nesmetano povlačenje američkih snaga.

Na jučerašnjoj konferenciji posvećenoj bezbednosti, u Singapuru, Gejts je izjavio da bi tokom godine moglo da dođe do mirovnih razgovora sa Talibanom. On je objasnio da bi ti razgovori bili rezultat kopnenih uspeha koalicionih trupa, koji bi povećali pritisak na pobunjenike.

XS
SM
MD
LG