Linkovi

Obama u nenajavljenoj poseti Avganistanu


Predsednik Barak Obama je tokom današnje nenajavljene posete Avganistanu poručio avganistanskom kolegi Hamidu Karzaiju i avganistanskom Kabinetu da moraju da učine više u borbi protiv korupcije i da treba da poboljšaju vladu.

Obama je u Kabulu naglasio da vidi napredak, ali da želi dodatne napore. Karzai je obećao da će njegova zemlja napredovati i na kraju preuzeti odgovornost za svoju bezbednost. Predsednik Obama pozvao je Karzaija da poseti Vašington 12. maja.

Nakon kratke posete avganistankoj prestonici, predsednik je doputovao u vojnu bazu Bagram gde je razgovarao sa američkim vojnim zvaničnicima i vojnicima.

Obraćajući se američkim snagama, Obama je istakao da bi američki životi bili ugroženi ukoliko bi Taliban preuzeo kontrolu nad zemljom. Takođe je dodao da predstoje teški dani i da će biti koraka nazad u osmogodišnjem sukobu, ali da Sjedinjene Države neće odustati i da će pobediti.

Američki predsednik otputovaće iz Avganistana u ponedeljak ujutro.

Tokom Obamine prve godine na predsedničkoj funkciji, njegova administracija je preusmerila pažnju sa rata u Iraku – gde Sjedinjene Države smanjuju svoje prisustvo, na Avganistan, gde je Obama uputio još 30 hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG