Linkovi

Nove kompromitujuće fotografije


Američki vojnici u Avganistanu
Američki vojnici u Avganistanu

Fotografije na kojima se vide američki vojnici u Avganistanu kako poziraju uz posmrtne ostatke bombaša samoubica izazvale su osudu najviših američkih i zvaničnika NATO-a.

Fotografije iz 2010. godine objavio je dnevnik Los Anđeles Tajms, koji je - kako se navodi - do njih došao preko američkog vojnika, koji j tražio da ostane anoniman. Namera tog vojnika bila je da ukaže na nedostatak rukovodstva i discipline koji - kako on veruje - predstavlja pretnju za bezbednost američkih trupa.

Na jednoj od fotografija, koje su postavljene na zvaničnu internet stranicu Tajmsa, vide se američki vojnici i avganistanski policijaci kako sa osmehom poziraju dok drže delove tela. Na drugoj, vojnik se naginje nad lešom čoveka sa bradom, dok mu stiska ruku. Na jednoj od preostalih 16 fotografija koje nisu objavljene - prema opisu Tajmsa - dva vojnika drže ruku mrtvog čoveka sa podignutim srednjim prstom.

Vojnik koji je dao fotografije Los Anđeles Tajmsu rekao je da praktično svi ljudi koji se vide na fotiografijama imaju prijatelje koji su ili ubijeni ili ranjeni u napadima bombaša samoubica. Komandant koalicionih snaga u Avganistanu, američki general Džon Alen, objavio je saopštenje u kome se navodi da su postupci vojnika "potpuno u neskladu" sa politikom koalicionih i američkih snaga i da su "podrili žrtve koje na dnevnoj bazi podnose hiljade vojnika, učesnika misije". Američka vojska pokrenula je krivičnu istragu povodom ovog slučaja.

XS
SM
MD
LG