Linkovi

Mekristal završio razgovor u Beloj kući


Predsednik Obama završio je razgovor sa glavnokomandujućim američkih snaga u Avganistanu o njegovoj kritici članova Obamine administracije.

General Mekristal došao je u Belu kuću radi razgovara sa predsednikom Obamom. On se juče vratio u Vašington i najpre razgovarao sa sekretarom za odbranu, Robertom Gejtsom i načelnikom združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiralom Majklom Malenom.

Mekristal je razgovarao sa predsednikom Obamom u Ovalnoj kancelariji, ali ishod tih razgovora još nije poznat.

Predsednik Obama je juče kritikovao generala Mekristala zbog, kao se izrazio „slabog prosuđivanja,“ dodavši da želi da razgovara sa njim pre nego što bude odlučio da li da ga smeni.

Američki mediji izveštavaju da je Mekristal spreman da podnese ostavku. Pre polaska za Vašington on je izjavio da je članak o njemu u časopisu „Roling stoun“, greška koja nije smela da se dogodi.

U pomenutom članku, naslovljenom „Svojeglavi general“, saradnici Mekristala su citirani kako jednog od najviših zvaničnika Obamine administracije nazivaju „klovnom“, a drugog „ranjenom životinjom“. U članku se takođe navodi kako je general bio „razočaran“ svojim prvim susretom sa predsednikom.

U odvojenom razvoju događaja, astralijski ministar odbrane Džon Fokner održao je konferenciju za štampu na kojoj je saopštio da će, kada holandske trupe budu napustile Avganistan, komandu nad međunarodnim snagama u pokrajini Uruzgan, na jugu zemlje, preuzeti Sjedinjene Države. Fokner je takođe rekao da će australijski vojni kontigent preneti bezbednosne dužnosti avganistanskoj nacionalnoj armiji u naredne dve do četiri godine.

Australijski kontigent u Avganistanu broji oko 1.500 vojnika, od kojih je većina stacionirana u pokrajini Uruzgan. Šesnaest australijkih vojnika je poginulo otkako se Australija pridružila američkoj borbi protiv talibana 2001. godine. Holandski kontigent u Urzganu broji oko 1.600 vojnika.

U međuvremenu, NATO je saopštio da su u jednoj operaciji izvšenoj pre nekoliko dana, međunarodne i avganistanske snage ubile nekoliko vodećih pobunjenika u pokrajini Paktija.

Isti izvori navode da su u ofanzivi u Paktiji pomoć pružili lokalni žitelji koji su sprečili strane borce u bekstvu.

NATO je soapštio i da je jedan vojnik ubijen u bombaškom napadu u zapadnom delu Avganistana. Nasilje je povećano pred početak planirane akcije koju predvode američke snage protiv talibanskog uporišta Kandahara i okolnih sela pod kontrolom talibanskih militanata. Bela kuća je saopštila da je predsednik Obama juče razmatrao situaciju u Kandaharu tokom telekonferencije sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

XS
SM
MD
LG