Linkovi

Novi zemljotres u Japanu


Dok traje oporavak od prošlog, stanovnici na severu Japana zabrinuti zbog novog zemljotresa jačine 7,1 stepeni koji se dogodio danas oko ponoći po lokalnom vremenu, 7. april 2011.

Snažan zemljotres blizu sveroistočne obale Japana potresao je kasno večeras veliku oblast. Po svemu sudeći reč je o smirivanju tla posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan pre gotovo četiri nedelje.

Novi potres izazvao je podizanje uzbune na opasnost od cunamija i japanska TV mreža "NHK" je smesta upozorila stanovnike u toj oblasti da se povuku u više predele, mada nije bilo neposrednih izveštaja o velikim poremećajima u okeanu.

Upozorenja od zemljotresa i cumanija podstakla su strahovanja o mogućim posledicama po oštećeni nuklearni reaktor u Fukušimi, iz kojeg je posle prvog zemljotersa počeo da ističe radioaktivni materijal.

Tokijska kompanija za elektrodistribuciju, TEPKO saopštila je da nema izveštaja o novoj šteti niti o žrtvama u blizini reaktora od današnjeg zemljotresa, koji se dogodio pred ponoć po lokalnom vremenu.

Novi potres inicijalno je registrovan kao zemljotres jačine 7,4 stepena Rihterove skale, ali je Američka geološka služba kasnije smanjila njegov intenzitet na 7,1. Uprkos tome, i dalje je reč o veoma snažnom zemjotresu, ali je on bio znatno manje opasan od zemljotresa magnitude 9 stepeni, koji je pogodio Japan 11. marta.

XS
SM
MD
LG