Linkovi

Tadić i Ban saglasni o početku dijaloga


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, danas se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Oni su, kako se navodi u saopštenju iz kabineta generalnog sekretara, razmotrili brojne teme, među kojima su situacija na Kosovu i širem području zapadnog Balkana, učešće Srbije u mirovnim operacijama Svetske organizacije i Milenijumski razvojni ciljevi.

U vezi sa Kosovom, razgovor se posebno fokusirao na izglede za dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije. Generalni sekretar Ban je u tom pogledu naglasio važnost konstruktivnog angažovanja strana i izrazio spremnost Ujedinjenih nacija da tome doprinesu.

Predsednik Srbije je nakon susreta rekao da se sa Banom saglasio da će biti otvoren dijalog Beograda i Prištine, te da bi trebalo da se dotakne svako otvoreno pitanje. Srbija ostaje apsolutno privržena dijalogu, kao formi sporazumevanja, kako bismo na kraju došli do suštinskog i sadržajnog kompromisa, naglasio je Tadić.

Takođe je istakao da višegodišnji konflikt između srpskog i albanskog naroda mora da se reši na kompromisan način, kako bismo svi zajedno imali evropsku budućnost i ponudili našim građanima bolju životnu perspektivu.

Tadić je naveo da je tokom susreta zaključeno da rezolucija 1244 ostaje na snazi i da je generalnom sekretaru UN još jednom izneo stav da Srbija ni na koji način, ni eksplicitno, ni implicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.



XS
SM
MD
LG