Linkovi

Savet bezbednosti o situaciji na Kosovu


Savet bezbednosti o situaciji na Kosovu
Savet bezbednosti o situaciji na Kosovu

Savet bezbednosti UN razmotrio je novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, u kojem je ocenjeno da je situacija na severu Kosova napeta, što utiče na dijalog Beograda i Prištine. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je da je dijalog jedini način za postizanje trajnog rešenja, dok je kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj upozorio da bi davanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbiji, pre ispunjavanja preduzetih obaveza, imalo negativne posledice na odnose sa Kosovom.

Predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN, zamenik šefa mirovnih operacija Edmond Mule izjavio je da je situacija na Kosovu, iako mirnija nego u poslednjem kvartalu prošle godine, i dalje krhka. On je naveo da je pogoršanje situacije na severu obeležilo period od sredine oktobra prošle do 15. januara ove godine, koji je obuhvaćen najnovijim izveštajem, ali je i ukazao na ostvareni napredak.

U periodu koji je obuhvaćen ovim izveštajem videli smo značajan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, i kroz nove postignute sporazume i implementaciju ranije postignutih. Pozitivni rezultati postignuti u novembru i početkom decembra pokazuju da su praktični sporazumi, čiji je cilj da olakšaju svakodnevne probleme – ostvarivi“.

Edmond Mule, zamenik šefa UN za mirovne operacije
Edmond Mule, zamenik šefa UN za mirovne operacije

Mule je naveo da lideri na severu Kosova nastavljaju sa planovima da sprovedu referendum o prihvatanju kosovskih institucija, uprkos jasnom protivljenju Beograda i nekih lidera kosovskih Srba sa juga. Ocenio je da će bliska saradnja svih strana na terenu biti ključna da se potencijalne tenzije drže pod kontrolom, i pozvao na veće jedinstvo medjunarodnih protagonista.

Pažnja Saveta bezbednosti je trenutno usmerena ka drugim hitnim kriznim situacijama. Medjutim, moram da iskoristim ovu priliku da istaknem da situacija na Kosovu i dalje nosi rizike, koji bi mogli da budu sve dublji sa svakom godinom. Optimistične pretpostavke da će se trajno rešenje jednostavno pojaviti, bez jasne vizije i usaglašenijeg angažovanja medjunarodne zajednice, opovrgava dinamika na terenu, posebno na severu Kosova.“

Mule je naveo i da je finansijski trošak međunarodnih misija na Kosovu oko 500 miliona dolara godišnje, zbog čega treba preispitati da li su ti troškovi racionalni i da li se efikasno koriste.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su pregovori jedini način za postizanje trajnog rešenja za Kosovo.

Srbija je predana procesu dijaloga. To je jedini legitiman mehanizam za prevazilaženje nesuglasica o praktičnim pitanjima. Problem predstavljanja Prištine u regionalnim sastancima biće razmotren u sledećoj rundi dijaloga. Nikada nismo pokušavali da sprečimo da se čuje bilo koji glas u našem delu svetu – uključujući i glas Prištine. Medjutim, to mora da ostane nedvomisleno i eksplicitno u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti. Tražimo od Saveta bezbednosti da podrži svoje rezolucije kao centralne u kontekstu dijaloga”.

Jeremić je ocenio da je nestabilna situacija na severu Kosova posledica jednostranih pokušaja da se promeni realnost na terenu.

Posledice pokušaja da se upotrebom sile nametne ishod nastavili su da dominiraju političkom klimom u prvoj polovini perioda obuhvaćenog izveštajem, što je rezultiralo postavljanjem barikada, demonstracijama i sukobima. Mi smo odmah nedvosmisleno osudili nasilje i pozvali na sve učesnike da reše probleme pregovorima.”

On je primetio i da slučajevi zločina iz mržnje, kakav se dogodio u selu Dobruša na jugu Kosova, značajno otežavaju proces pomirenja, i sprečavaju povratak interno raseljenih osoba, koji je prema novom izveštaju UN-a smanjen za 51 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Jeremić se ponovo založio da istraga o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji bude vodjena pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN, podsećajući da Euleks nema mandat niti kapacitet da spovodi istragu van teritorije Kosova.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj kritikovao je Beograd zbog nesprovodjenja obaveza na koje je pristao u okviru dijaloga sa Prištinom. “Tokom prošle godine Srbija je dijalog doživela kao proces učešća u sastancima, umesto ostvarenja konkretnih rezultata”, ocenjuje Hodžaj.

"Želim da jasno kažem da će mir i stabilnost izmedju Kosova i Srbije i prosperitet celog regiona zavisiti od odluke koju će Evropski savet uskoro doneti u Briselu. Ako Srbija bude nagradjena statusom kandidata, pre nego što raspusti političke i bezbednosne strukture na severu Kosova, ukloni barikade i u potpunosti primeni sporazume postignute u tehničkim dijalogu, posledice će biti krakoročne i dugoročne. Trenutni status kvo na severu Kosova pretvoriće se u zamrznuti konflikt, dok sporazumi postignuti u tehničkom dijalogu neće biti primenjeni, a proces normlizacije odnosa Kosova i Srbije neće imati budućnost.”

Hodžaj je naglasio da je "ideja o razmeni teritorija veoma opasna", i dodao da sever Kosova ne može da ostane crna rupa Evrope.

Kada je reč o istrazi navoda o trgovini organima, kosovski ministar istakao je da su sve kosovske institucije ponudile punu saradnju specijalnom tužiocu Euleksa Klintu Vilijamsonu.

On je poručio da je u četiri godine od proglašenja nezavisnosti Kosovo izgradilo kohezivnu državu i ojačalo multietničke i demokratske institucije, ali da je za stabilnost i razvoj Kosova ključno učešće u regionalnim i globalnim institucijama.

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti pozdravili su napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine, i pozvali obe strane na uzdržanost kada je reč o napetosti na severu Kosova. Oni su, medjutim, izneli različite stavove o situaciji na severu Kosova i regionalnom predstavljanju Prištine. Nemački ambasador Peter Viting osudio je postavljanje srpskih blokada na severu Kosova, i sve činove nasilja protiv KFOR-a i Euleksa. Ruski ambasador Vitalij Čurkin je, pak, izrazio sumnje u statusnu neutralnost Kfora i Euleksa, podsećajući na odbijanje da se propusti ruski konvoj sa humanitarnom pomoći. On je ocenio da se regionalno predstavljanje Prištine mora rešiti u skladu sa rezolucijom 1244. Zamenica ambasadora SAD pri UN, Rozmari Di Karlo, istakla je da su SAD, uprkos tome što je situacija na severu i dalje nestabilna, ohrabrene naporima Srbije i Kosova da rešenje pronadju u dijalogu. Ona je navela da se SAD zalažu za odlučnu istragu o trgovini organima, uz mišljenje da je Euleks odgovarajuće telo da ispita te navode. Di Karlo je oštro osudila postavljanje blokada na severu Kosova i naglasila da SAD odbacuju sve pokušaje podrivanja legitimiteta vlasti u Prištini.

Ambasador Kine Li Baodong ocenio je da zajednička rešenja treba tražiti u okviru Rezolucije 1244, i na osnovu dijaloga dve strane.



XS
SM
MD
LG