Linkovi

SB UN: Konflikt rešavati unutar dijaloga


SB UN: Konflikt rešavati unutar dijaloga
SB UN: Konflikt rešavati unutar dijaloga

Konflikt na Kosovu treba da bude rešavan u okvirima dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, ocenjeno je na sinoćnjim konsultacijama o situaciji na Kosovu u Savetu bezbednosti UN.

U zatvorenim konsultacijama učestvovali su samo predstavnici 15 zemalja članica i predstavnik UNMIK koji je podneo izveštaj o situaciji na Kosovu. Šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću zbog toga nije omogućeno da prisustvuje sastanku.

Savetom bezbednosti ovog meseca predsedava Nemačka, a njen ambasador, Peter Vitig, je posle sastanka naglasio da Beograd i Priština treba da se vrate razgovorima.

"Konflikt treba da bude rešavan u okviru dijaloga koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. To je najpogodniji način za rešavanje pitanja koja su izazvala ovu bujicu nasilja. Tako da strane treba da se vrate dijalogu pod pokroviteljstvom EU", rekao je Vitig.

Kako je objavljeno na Internet stranici UN, Vitig je dodao da je potrebno "deeskalirati situaciju"."To treba da bude uradjeno u bliskoj koordinaciji sa medjunarodnim prisustvom na terenu, prevashodno Kforom i Euleksom", rekao je on. Viti je istakao da je njegova vlada veoma zabrinuta zbog nedavne eskalacije nasilja na Kosovu, i naveo da njegova zemlja poziva sve strane da "odmah obustave neprijateljstva".

Predstavnik UNMIK-a, Robert Sorensen, oštro je osudio nasilje, i izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova. On je pozvao sve strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle da pogoršaju stanje. Sorensen je rekao da je dijalog zasnovan na medjusobnom poštovanju - jedini put napred.

"UNMIK je spreman da pomogne u naporima da se situacija smiri", poručio je Sorensen i pozvao obe strane da saradjuju sa Euleksom i Kforom kako bi ponovo bio uspostavljen red i rešeni problemi.

Sinoćnje konsultacije održane su pošto je Srbija u utorak zatražila od Saveta bezbednosti UN da sazove hitnu sednicu povodom situacije na severu Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, koji je doputovao u Njujork, nije prisustvovao konsultacijama, zbog protivljenja tri stalne članice SB UN. Jeremić, koji je o Kosovu razgovarao sa generalnim skeretarom UN Ban Ki Munom, rekao je da je od Generalnog sekretarijata UN zatražio da pozove sve medjunarodne institucije na Kosovu da poštuju mandat koji imaju u skladu sa Rezolucijom 1244.

Pred početak sednice, Vuk Jeremić je rekao novinarima da je "došao da iznese srpsku verziju dogadjaja i zatraži od Saveta bezbednosti da osudi unilateralnu upotrebu sile.

"Verujem da upotreba sile nije prihvatljiva u međunarodnoj zajednici, posebno u sred nečega što je vidjeno kao dijalog dobre volje između dveju strana."

Ministar spoljnih poslova dodao je da je potrebna "brza akcija medjunarodne zajednice da bi se osiguralo da ne dodje do daljeg nasilja".

"Dobar početak je da se jasno utvrdi šta je izazvalo nasilje, ko je naredio naoružanim ljudima da uđu u srpska područja na Kosovu", istakao je Jeremić.

On je dodao da će o tim pitanjima ipak biti reči na avgustovskoj sednici SB UN na kojoj će biti razmotren redovni izveštaj UNMIK-a.

XS
SM
MD
LG