Linkovi

Oprezna retorika SAD i Irana


Iranski predsednik Hasan Rohani uoči obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija
Iranski predsednik Hasan Rohani uoči obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

U prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, iranski predsednik Hasan Rohani izrazio je nadu u pogledu poboljšanja odnosa sa SAD

U Njujorku je u toku drugi dan 68. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem govore brojni svjetski lideri. Jučerašnji dan obilježila je debata o iranskom nuklearnom programu, Siriji i oružju za masovno uništenje. Skupštini su se, između ostalih, obratili američki i iranski predsjednik, Barak Obama i Hasan Rohani, od kojih se umjesto velikih poteza mogla čuti optimistična, ali i oprezna retorika.

U prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, iranski predsjednik Hasan Rohani izrazio je nadu u pogledu poboljšanja odnosa sa Sjedinjenim Državama.

"Možemo da utvrdimo okvir za prevazilaženje naših razlika.”

Zatim su uslijedile poznate riječi, dok je Rohani iznosio stav Teherana.

"Prihvatanje i poštovanje implementacije prava na obogaćivanje uranijuma u Iranu i drugih povezanih prava u pogledu nuklearne energije je jedini put.”

Ozbiljnost i oprez u Rohanijevom govoru mogli su se čuti i ranije tokom obraćanja američkog predsjednika Baraka Obame.

"Ohrabruje nas to što je iranski narod dao mandat predsjedniku Rohaniju da slijedi umjereniji kurs. Možda će se ispostaviti da su prepreke prevelike, ali čvrstvo vjerujem da se diplomatski put mora isprobati.”

Obamine riječi su bile pažljivo probrane, smatra Džo Sirinsioni iz “ Plaušers fonda”, fondacije koja se zalaže za svijet bez nuklearnog naoružanja.

“Američki predsjednik očigledno pruža ruku Iranu, uz nadu da će mu biti uzvraćeno istom mjerom.”

O mogućem rukovanju Obame i Rohanija, na jednom skupu Ujedinjenih nacija, spekulisalo se proteklih dana. Američki zvaničnici saopštili su da je ponuđen sastanak, koji je Iran međutim odbio, uz ocjenu da bi to bilo previše složeno. Džesika Takmen Metjuz iz “Karnegijeve zadužbine” smatra da takve poteškoće nisu iznenađujuće.

“Čak i ako Rohani za sada ima podršku vrhovnog lidera, mnogi političaru u Iranu, koji su ekonomski i politički profitirali od protivljenja uspostavljanju odnosa sa Sjedinjenim Državama, voljeli bi da iranski predsjednik doživi neuspjeh”.

Teheran je ipak pristao da radi na mjerama za izgradnju povjerenja što bi, kako ističe analitičarka Ženiv Abdo, mogao da bude prvi korak u dugom procesu.

Neophodno je da Sjedinjene Države ubijede Irance da takođe žele promjene i okončanje neprijateljstva i da je sada počeo dug proces preduzimanja tih napora.“

Naredni korak mogao bi da uslijedi kada se državni sekrear Džon Keri sastane sa iranskim šefom dilomatije Džavadom Zarifom, što je prvi susret na tako visokom nivou između dvije zemlje, u poslednjih više decenija.
XS
SM
MD
LG