Linkovi

Održana rasprava o Kosovu u Savetu bezbednosti UN

  • Vesti Amerike

Zanijer: "Nedostatak pomirenja izmedju zajednica na Kosovu i dalje je izazov koji je još pojačan ekonomskim teškoćama".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je sednicu posvećenu situaciji na Kosovu. Sednica, na kojoj je razmotren redovni tromesečni izveštaj o radu Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu u periodu od 15. decembra 2009. do 15. marta 2010, počela je izlaganjem šefa Unmika, Lamberta Zanijera.

"Nedostatak pomirenja izmedju zajednica i dalje je izazov koji je još pojačan ekonomskim teškoćama", rekao je Zanijer. Kako je naglasio šef Unmika, napravljen je ohrabrujući napredak u sferi kulturnog i verskog nasledja sa imenovanjem posrednika EU za ta pitanja. I dalje, rekao je Zanijer, pitanje nestalih osoba ostaje problem za pomirenje zajednica i predstavnici porodica kosovskih Albanaca i kosovskih Srba su izrazili nezadovoljstvo ostvarenim napretkom i zatražili da se ne politizuje to pitanje.

Lamberto Zanijer
Lamberto Zanijer

Kako je rekao Zanijer, Unmik i dalje igra statusno neutralnu ulogu na Kosovu i održava kontakt i sa Beogradom i sa Prištinom. On je izrazio žaljenje što nije mnogo dalje išla praktična saradnja Beograda i Prištine. Nije ustanovljena puna saradnja na carinskim punktovima i situacija u severnoj Mitrovici je i dalje krhka. Unmik se trudi da otvori nove kanale dijaloga izmedju severne i južne Mitrovice u pogledu povrataka, ali je rekao da obe strane postavljaju prepreke oko modaliteta tog dijaloga, ko ćhe prisustvovati i tako dalje, rekao je Zanijer i dodao da još nije uspeo dve strane da spoji, ali je obećao da će on i njegov tim nastaviti da se trude.

Pozdravljajući ulogu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, ukazao je da je misija Ujedinjenih nacija na Kosovu nezamenjiv činilac i da je od odlučujućeg značaja da Savet bezbednosti i dalje podržava UNMIK kao glavni stub mira i stabilnosti.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Jeremić je danas u Njujorku - na početku svog izlaganja - rekao da će mišljenje Međunarodnog suda pravde stvoriti priliku bez presedana za postizanje strateškog kompromisa između Srba i Albanaca i zatražio podršku svih članica svetske organizacije kako bi se rešio taj problem. Ova godina može biti godina našeg zajedničkog uspeha, poručio je Jeremić i potom izrazio žaljenje što se u novom izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija koji se razmatra na današnjoj sednici, umanjuju sve veći izazovi na Kosovu, od organizovanog kriminala i korupcije, do lošeg rada policije i pravosuđa. On je pozdravio UNMIK i Euleks koji su se ogradili od kontroverzne Strategije za sever Kosova i optužio Međunarodnu civilnu kancelariju za pokušaj nasilne primene Ahtisarijevog plana kojim se krši Rezolucija 1244. Srbija duboko ceni konstruktivan pristup Ujedinjenih nacija i drugih organizacija pod njihovim autoritetom, poput Euleksa, koje zajedno rade na poboljšanju života običnih gradjana.

Posle Vuka Jeremića, Savetu bezbednosti se obratio ministar inostranih poslova Kosova, Skender Hiseni, koji je rekao da se nastavlja proces priznavanja Kosova i istakao da vlasti u Prištini i dalje rade na stvaranju boljih uslova u naseljima u kojima žive manjine - posebno srpska.

Skender Hiseni
Skender Hiseni

Hiseni je posebno istakao napore i opredeljenost Kosova za približavanje i učlanjenje u Evropsku uniju. Deo tih napora je jačanje saradnje sa svim zemljama u regionu, sprovođenje potrebnih ekonomskih, političkih i pravosudnih reformi, borba protiv kriminala, kao i unapređenje uslova života srpske manjine na Kosovu, rekao je Hiseni. U govoru pred Savetom bezbednosti, Hiseni je kritikovao Srbiju za destabilizaciju situacije na severu Kosova, ali je izrazio spremnost vlasti u Prištini za normalizaciju odnosa s Beogradom. On je takođe rekao da Kosovo želi da pospeši bilateralnu saradnju sa svojim neposrednim susedima. Rekao je da Priština ostvaruje blisku saradnju sa Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom. Osvrćući se na odnose sa Srbijom, Hiseni je pozvao Beograd da započne dijalog sa Prištinom o nizu pitanja od zajedničkog interesa, kako se izrazio, kao dve suverene države. On je naglasio da će dijalog doprineti smanjenju tenzija i normalizaciji odnosa tih zemalja i, takođe, zatražio rešavanje problema 1.862 nestale osobe na Kosovu.

XS
SM
MD
LG