Linkovi

Zarif: Eskalacija nasilja na severu


Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu

Situacija na sjeveru Kosova izuzetno je nestabilna i zahtijeva pažnju i liderstvo Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ocijenjeno je na sjednici Savjeta na kojoj je razmatran redovni izvještaj o Kosovu, uz pozive na dijalog i uspostavljanje mira.

Šef UNMIK-a Farid Zarif je, predstavljajući redovni izvještaj o situaciji na Kosovu, informisao članice Savjeta bezbjednosti o nedavnim incidentima na sjeveru koji, kako je istakao, jasno ukazuju na eskalaciju napetosti i nasilja.

“Od sredine oktobra, KFOR je konsolidovao perimetre na prelazima 1 i 31 i pokušao da ukloni pojedine barikade koje su postavili kosovski Srbi, što je rezultiralo povremenim sukobima sa srpskim demonstrantima. Prelazi su zatvoreni za saobraćaj zbog barikada koje su podigli kosovski Srbi koji se i dalje protive prisustvu, iako simboličnom u ovom trenutku, carinskih i policijskh zvaničnika iz prištinskih organa vlasti. Situacija danas je mirna, iako su Srbi i dalje na barikadama.”

Situacija na sjeveru je nažalost povezana sa srpskim izborima, koji će biti održani na proljeće i dinamikom političkih dešavanja u Prištini, ocijenio je Zarif, podsjećajući da su UNMIK i njegovi međunarodni partneri preduzeli nekoliko inicijativa kako bi riješili trenutne probleme.

“Ulažemo napore da pomognemo u smirivanju napetosti i stvaranju atmosfere u kojoj su moguća dugotrajna rješenja. U skladu sa tim, pozvali smo naše sagovornike u Prištini i na sjeveru Kosova, kao i u Beogradu da promovišu napore za pronalaženje zajedničkog jezika i angažovanja u konstruktivnom dijalogu. Treba napomenuti da će se EULEX I KFOR, bez napretka na političkom nivou, i dalje suočavati sa poteškoćama u izvršavanju svojih mandata sjeverno od rijeke Ibar.”

Sprečiti jednostrane akcije: Vuk Jeremić
Sprečiti jednostrane akcije: Vuk Jeremić

Uz ocjenu da se situacija na Kosovu drastično pogoršala od prethodne sjednice, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić pozvao je KFOR, EULEX i lokalne lidere na severu da se angažuju u dijalogu i odmah uspostave mir.

“Uklanjanje barikada je očigledno u interesu mira i stabilnosti, ali to treba da bude postignuto isključivo mirnim sredstvima. Moramo da nađemo put iz začaranog kruga nasilja u kojem samo ekstremizam buja”.

Jeremić je zatražio je od Saveta bezbednosti UN da osigura da unilateralne akcije više ne budu dozvoljene.j

“Apelujem na Savet bezbjednosti da to učini na jasan, nesumnjiv, nepristrasan i statusno neutralan način. Tražim od ovog tijela da preduzme ovaj suštinski korak bez odlaganja”.

Obraćajući se članicama Savjeta bezbjednosti, ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj poručio je da Priština više ne može više da toleriše status kvo na sjeveru.

“Status kvo se toleriše od 1999. godine. Srpska vlada je zadržala kontrolu i podržala nelegalne institucije, bezbjednosne i policijske jedinice, kao i paravojne odbrambene strukture koje se u dalje aktivne u tom dijelu Kosova. To je direktno kršenje rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma.”

Hodžaj je naglasio da ilegalne strukture, uz podršku Beograda, drže kao taoce stanovništvo u toj oblasti.

“To je jedini dio Evrope gdje u poslednjih 12 godina nije bilo slobodnih i demokratskih izbora i učešća u demokratskim institucijama. To je jedini slučaj u Evropi gdje jedna zemlja, kroz bezbjednosne snage, kontroliše dio druge zemlje.

Kosovo će biti deo dijaloga i pozdravljamo što se Srbija, posle bojkota vratila za pregovarački sto istakao je Hodžaj.

Zamjenica američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama, Rozmeri Dikarlo rekla je da je Kosovo jedinstvena carinska oblast i da se težnja za uspostavljanjem carinskog prostora ne može smatrati jednostranim potezom, pošto je Srbija priznala kosovski carinski pečat.

Rozmeri Dikarlo je ocijenila da su su incidenti na severu Kosova djelo "pojedinačnih ekstremista", a barikade "radikalnih srpskih paralelnih institucija" i pozvala Vladu Srbije da hitno zatraži njihovo uklanjanje i podrži vladavinu prava na Kosovu. Takođe je osudila napade na vojnike KFOR-a.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin ponovio je da njegova zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova i dijeli zabrinutost šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog situacije na sjeveru Kosova.

XS
SM
MD
LG