Linkovi

SB UN o Kosovu


Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je večeras da je situacija na Kosovu u protekla tri messeca bila relativno stabilna i da je neophodan dijalog Beograda i Prištine kako bi se smanjila tenzija i došlo do pomirenja.

Zanijer je predstavljajući tromesečni izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da posle mišljenja Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova postoji mogućnost da Beograd i Priština započnu dijalog u cilju pronalaženja konstruktivnog rešenja. On je istakao da je dijalog jako važan za situaciju u regionu.

Zanijer je takođe, pored ostalog, rekao da je u svetskoj organizaciji ocenjeno da status Unmika nije promenjen savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde i da je mandat na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i dalje na snazi.

Debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o predlogu rezolucije Srbije, prilika je da se države članice ujedine oko jasne i odlučne poruke jer će, u suprotnom, biti uspostavljen univerzalno primenljiv presedan gotovog modela jednostrane secesije, upozorio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić na sednici Saveta bazbednosti.

Jeremić je najavio da će Srbija nastaviti da koristi sva, jednoj suverenoj državi raspoloživa diplomatska sredstva, da bi se suprotstavila ovom pokušaju nasilne promene njenih granica.

Srbija ni pod kojim okolnostima, ni implicitno, niti eksplicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ponovio je Jeremić, doslovno rekavši: "to je naš ustavni imperativ, kao i politička i moralna obaveza, zasnovana na preovlađujućoj volji naših građana".

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni je u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da je došlo vreme da se rezolucija 1244 zameni novom rezolucijom koja održava realnost nezavisnosti Kosova i nedavno izneto, kako je naglasio, jasno i eksplicitno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Hiseni naglasio da je cilj Kosova da što pre postane član UN-a, ističući da je to prirodan korak nakon mišljena suda. Uz podsećanje da je Kosovo do sada priznalo 69 država, kosovski šef diplomatije kazao je da očekuje nova priznanja i pozvao one zemlje koje nisu priznale Kosovo da to sada urade.

Takođe je dodao da je došlo vreme da Kosovo i Srbija počnu novo poglavlje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, na novu dve države. Želim da naglasim spremnost vlade da sarađuje sa Srbijom, ali to mora biti na jednakim osnovama i samo kao dve nezavisne, susedne države-naglasio je Hiseni.

XS
SM
MD
LG