Linkovi

Savet bezbednosti UN o Kosovu


Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je, na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, "neizazvano nasilje" nad Srbima prošlog petka u severnoj Mitrovici. Tadić je taj dogadjaj opisao kao "flagrantni akt terora", zahtevajući od međunarodne zajednice da obezbedi da kancelarija Vlade Kosova u severnom delu grada ostane zatvorena. S druge strane, šef kosovske diplomatije Skender Hiseni ocenio je da je otvaranje kancelarije bilo legitiman potez vlade u Prištini, i da je incident u Mitrovici “izolovani kriminalni čin.”

Na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, sazvanoj na zahtev Beograda, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su, prošlog petka, Srbi koji su mirno protestovali “zbog grubog kršenja Rezolucije 1244” bili suočeni sa neizazvanim nasiljem. Prema njegovim rečima, otvaranje kancelarije vlade Kosova bilo je provokacija i nameran pokušaj da se pojača medjuetnička tenzija.

To je još jedna destruktivna posledica mračnog plana, koji je delom podržan od takozvane Međunarodne civilne kancelarije na čijem čelu je Piter Fejt, da jednostrano nametne nelegalni i nepoželjni režim u delu naše pokrajine", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić: Hiseni mora da prihvati realnost
Tadić: Hiseni mora da prihvati realnost

Tadić je pozvao medjunarodnu zajednicu da osigura da se dogadjaji od petka više nikada ne ponove, i da "nelegalna kancelarija u Severnoj Mitrovici ostane zatvorena". On je pozvao odgovorne međunarodne faktore da izbegnu situaciju da se više ikada nađu u poziciji da podrže bilo koji destabilizujući akt vlasti u Prištini.

"Etničkim albanskim vlastima mora biti rečeno kakve ih posledice očekuju ukoliko ponovo pribegnu jednostranim aktima. U suprotnom, Srbija neće imati izbora sem da razmotri svoje odnose sa međunarodnim prisustvom u pokrajini.”

Tadić je poručio da nijedna demokratska vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je Beograd spreman da zajedno sa Prištinom radi na konstruktivnom i održivom rešenju kao osnovi zajedničke budućnost u EU.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni dogadjaj 2. jula je nazvao “izolovanim kriminalnim činom”, i dodao da, uprkos tome što predsednik Tadić podrazumeva da su počinioci Albanci, ne treba prejudicirati rezultate istrage. On je poručio da će kancelarija u Severnoj Mitrovici nastaviti sa radom.

Vlada Kosova je suverena vlada nezavisne države, odlučna da svoja ovlašćenja primeni na celoj teritoriji, i bude dostupna svim svojim gradjanima, bez obzira na etničku ili versku pripadnost. U skladu sa tim naša vlada je odlučila da otvori kancelariju u Bošnjačkoj Mahali – centar čiji je jedini cilj da običnim gradjanima omogući osnovne usluge. Otvaranje takve kancelarije ne predstavlja nikakvu pretnju ni za koga.

Skender Hiseni: Jednog dana, Beograd će imati ambasadu na Kosovu
Skender Hiseni: Jednog dana, Beograd će imati ambasadu na Kosovu

Hiseni medjutim smatra da su protesti u Mitrovici bili nasilni, i da su rezultat podrške Beograda “tvrdoj struji” na severu Kosova. On je pozvao Savet bezbednosti da apeluje na Beograd da prestane da se meša i manipuliše kosovskim Srbima, koji žele da sarađuju sa vlastima Kosova.

"Moram da uputim poziv predsedniku Tadiću, molim vas, zarad kosovskih Srba, ostavite ih na miru. Sarađujte sa nama, zbog njihove koristi i razgovarajte sa nama kao vlastima Republike Kosovo o brojnim praktičnim pitanjima.

Posle debate ambasadora država članica Saveta bezbednosti, predsednik Tadić ponovo je zatražio reč.

Ovaj savet ne podržava jednoglasnu proglašenu nezavisnost Kosova. Rezolucija 1244 i dalje je naš pravni okvir i Kosovo nije država. Ono nema suvernitet i to nije samo stav Srbije. Nije to samo pozicija većina članica UN nego i pozicija Saveta bezbednosti. Gospodin Hiseni mora da prizna tu realnost.”

Skender Hiseni je replicirao:

"Nisam siguran kada ali sam potpuno uveren da će doći dan kada će republika Srbija imati svoju ambasadu na Kosovu. Ne očekujem da se to desi sutra ili prekostura, ali sam uveren da će taj dan doći, jer nema drugog načina napred osim uzajamnog priznavanja, ako za sada ne formalnog, onda bar praktičnog priznanja.

Šefovi misija UNMIK i Euleks na Kosovu Lamberto Zanijer i Iv de Kermabon najoštrije su osudili incidente u severnoj Mitrovici, i pozvali obe strane na uzdržanost i dijalog.

Pozvao sam obe strane na Kosovu da se uzdržavaju od provokativnih izjava, i ostanu mirne, a nadležne snage reda da preduzmu hitne mere da odgovorne privedu pravdi”, naveo je Zanijer.

Šef Misije Euleks Iv de Kermabon poručio je da će Euleks učiniti sve da privede pravdi počinioce inicidenta od 2. jula, ali i ponedeljka, kada je pucano na šefa poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova Petra Miletića.

Ambasadori članica SB UN većinom su ocenili da su poslednji incidenti nasilja na severu Kosova bili izolovani slučajevi, a takav stav izneo je i američki ambassador Alehandro Vulf.

Dok saznajemo činjenice o dogadjajima proteklih dana, jasno nam je da je u pitanju izolovani kriminalni čin a ne planirani akt terorizma. Pozivamo lokalne snage da nastave istragu incidenta i obezbede da se odgovorni privedu pravdi. Moram da kažem da ne smatramo da izolovani kriminalni akt zaslužuje hitan sastanak Saveta bezbednosti.

Predsednik Srbije, Boris Tadić, u svojoj replici je izrazio razočarenje zbog američkog stava kojim je podržano otvaranje kancelarije Prištine u severnom delu Mitrovice.

Nasuprot stavu SAD, ambasador Rusije Vitalij Čurkin osudio je incident u Mitrovici, nazivajući ga terorističkim aktom i provokacijom, koja narušava stabilnost Pokrajine.

XS
SM
MD
LG