Linkovi

Grupa 5 plus 1 za diplomatsko rešenje sa Iranom


Posle sastanka održanog na marginama sednice Generalne skupštine UN u Njujorku, Sjedinjene Države i još pet svetskih sila potvrdile su svoju predanost što bržem rešavanju dugotrajnog spora oko iranskog nuklearnog programa. U međuvremenu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad nagovestio je svoju zainteresovanost za nove razgovore. Iz Njujorka izveštava specijalni dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Jedan visoki američki funkcioner je saopštio da je iranski predsednik Ahmadinedžad zajedno sa drugim iranskim zvaničnicima, nagovestio da bi prihvatio obnavljanje pregovora ove jeseni. Isti funkcioner je rekao da su vodeće svetske sile takođe spremne da se ponovo angažuju.

Vesti o tome stigle su na kraju jučerašnjeg jednočasovnog strateškog razgovora predstavnika pet stalnih članica Saveta bezbednosti, plus Nemačke, održanog u misiji Evropske unije, u Njujorku.

Raniji razgovori šestočlane grupe sa iranskim zvaničnicima o nuklearnim ambicijama Irana uvek su se prekidali. Prošlog oktobra grupa je predložila da obezbedi nuklearno gorivo za medicinski istraživački reaktor u Teheranu ukoliko Iran pošalje deo svojih rezervi niskoobogaćenog uranijuma na preradu u inostranstvo.

U zajedničkom saopštenju, šefovi diplomatija Grupe pet plus jedan, uključujući američku državnu sekretarku Hilari Klinton, potvrdili su – kako je rečeno - "svoju rešenost i predanost što skorijem postizanju rešenja" za sporna nuklearna pitanja, kao i da su spremni da se angažuju u ostvarivanju predloženog aranžmana, koji je Teheran prvobitno bio prihvatio.

Šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, govorila je u ime šest svetskih sila.

„Naš cilj je i dalje sveobuhvatno, trajno rešenje, kojim bi se obnovilo međunarodno poverenje u isključivo mirnodopski iranski nuklearni program, uz istovremeno poštovanje legitimnog prava Irana na mirnodopsku upotrebu nuklearne energije. Ostajemo odlučni i ujedinjeni u našim naporima za ostvarenje tog cilja.“

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, koji se nalazi u Njujorku radi učešća na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekao je novinarima u utorak da postoje dobre šanse za obnavljanje razgovora, jer nema druge alternative.

Portparol američkog Državnog sekretarijata Pi-Džej Kroli je rekao da bi Iran, ukoliko je zainteresovan za ozbiljan dijalog, trebalo samo da izvesti o tome šefa diplomatije EU, Ketrin Ešton.

„Pošto je predsednik Ahmadinedžad u nekim svojim istupima izrazio nadu da će razgovori moći da se obnove i to veoma brzo, želimo da ga ohrabrimo da pozove gospođu Ešton i obavesti je o datumu i mestu. Već odavno čekamo na Iran da se ponovo angažuje u okviru grupe pet plus jedan, kao i u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Verujemo da Iran zna telefonski broj Ketrin Ešton i nadamo se će je nazvati.“

Jedan visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, istakao je da su iranske zalihe obogaćenog uranijuma znatno povećane otkako je prošlog oktobra Teheran odbio ponudu Grupe pet plus jedan. Zvaničnik je takođe rekao da bi takav aranžman bio samo jedna od mera za izgradnju uzajamnog poverenja, kao i da bi to bio samo prvi korak u vođenju širih nuklearnih razgovora.

Mada Teheran tvrdi da je reč o isključivo mirnodopskoj nuklearnoj tehnologiji, SAD i evropski funkcioneri veruju da je iranski program za obogaćivanje uranijuma namenjen razvoju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG