Linkovi

Neodrživo primirje u Ukrajini?


Precinct volunteers look over paperwork at a polling station at Watkins Mill Elementary School in Montgomery Village, Maryland, April 26, 2016.

Izveštaji o novom nasilju i kretanju teškog naoružanja u istočnoj Ukrajini pojačali su sumnje u održivost krhkog primirja dogovorenog između Kijeva i proruskih separatista početkom septembra.

Regionalna administracija Donjecka saopštila je da su tri civila i jedan ukrajinski vojnik ubijeni, i još sedmoro ljudi ranjeno kada su snage separatista granatirale severno prigradsko naselje Donjecka.

Agencija Rojters prenosi da je juče Donjeck bio izložen najintenzivnijem granatiranju od početka oktobra do sada. Isti izvor navodi da vatra stiže iz područja intenzivnih borbi dok se iznad aerodroma uzdižu oblaci dima.

Dve strane se medjusobno optužuju za granatiranje civilnih lokacija. Zapadni novinari su izvestili da je viđena kolona oklopnih vozila, uključujući šest tenkova koji su se kretali u pravcu Donjecka.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je tokom današnje posete Kazahstanu da situacija u istočnoj Ukrajini ponovo postaje ozbiljna i da sve strane u konfliktu uključujući Rusiju treba da poštuju sporazum o primirju potpisan 6. septembra u Minsku.

XS
SM
MD
LG