Linkovi

Kijev: Rusija podstiče nemire na istoku


Proruski demonstranti ispred zgrade regionalne administracije u istočnom gradu Karkivu

Ukrajinski zvaničnici optužuju Moskvu da stoji iza separatističkih demonstracija i zauzimanja vladinih zgrada u gradovima u istočnoj Ukrajini.

Na vanrednom sastanku ukrajinske vlade, premijer Arsenij Jacenjuk je izrazio uverenje da demonstracije u istočnoj Ukrajini, koje podstiču grupe sa izrazito ruskim naglaskom, to čine u koordinaciji sa organizijacama stranih država.

„Želeo bih pre svega da se obratim svim građanima istočne Ukrajine - apsolutno je jasno da se trenutno odvija antiukrajinski, antidonjecki, antiluhanski i antiharkovski plan. Plan destabilizacije situacije, plan za prekogranični ulazak stranih trupa sa ciljem da se otme deo teritorije, što nećemo dozvoliti da se dogodi.“

Jacenjuk je takođe rekao da se ruske trupe nalaze na 30 kilometara od ukrajinske granice. U današnjem televizijskom obraćanju, vršilac dužnosti predsednika Oleksandr Turčinov je okrivio Rusiju za jučerašnje demonstracije, ističući da Moskva nastoji da destabilizuje Ukrajinu.

U međuvremenu, demonstranti u istočnim gradovima poput Donjecka istakli su zahtev za održavanje referenduma - sličnog prošlomesečnom referendumu na Krimu – o otcepljivanju i pripajanju Rusiji. Jedan od demonstranata apelovao je na ruskog predsednika Vladimira Putina da uputi trupe.

„Obraćamo se Vladimiru Putinu, našoj poslednjoj nadi za budućnost i budućnost naše dece. Rusija je jedini branilac naše kulture, ruske kulture. Jedino mirovne snage ruske armije mogu da upute uverljivu poruku hunti u Kijevu, koja se domogla vlasti uz pomoć oružja i krvi. Spremni smo da položimo život za naša uverenja i ideale, ali bez tvoje podrške, bez podrške Rusije, bićemo u teškoj situaciji sami.“

Nešto ranije, ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da proruske naoružane osobe zauzele zgradu bezbednosti u Luhansku, jednom od gradova u istočnom delu zemlje u kojima su juče održane antivladine demonstracije. Policijski izvori su naveli da su zatvoreni svi putevi koji vode u Luhansk.

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je da aktuelni događaji u istočnoj Ukrajini, po svemu sudeći, nisu spontani. Keri je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim pozvao Rusiju da javno osudi aktivnosti "separatista, sabotera i provokatera."
XS
SM
MD
LG