Linkovi

"Femen" - aktivizam u toplesu


Ukrajinske feministkinje bore se protiv eksploatacija žena.

Ukrajinski feministički pokret Femen, najpoznatiji po toples protestima, otvara prvi međunarodni centar za trening u Parizu.

Ukrajinski feministički pokret Femen, najpoznatiji po toples protestima, otvara prvi međunarodni centar za trening u Parizu. Novi polaznici počinju da pohađaju časove ovog meseca, gde će učiti o ratnim bojama, o tome kako da skaču, trče i bore se protiv eksploatacije. Ekipa Glasa Amerike posetila je novi komandni štab Femena u francuskoj prestonici.

Situacija je trenutno mirna za mlade feministkinje, veteranke smelih deklaracija. U njihovoj novoj kancelariji, one se pripremaju za buduće borbe.

Ina Ševčenko je daleko od svoje rodne Ukrajine. Međutim, kako kaže, u Parizu i u Kijevu, žene dele nešto zajedničko.

“Borimo se za istu stvar. Borimo se protiv patrijarhijalnog sistema i svega onoga što ga predstavlja – crkve, religije, seks industrije i diktature”.

Ševčenko je došla da otvori prvu međunarodnu kancelariju Femena – ukrajinske feminističke grupe koja svojim toples protestima često završi na naslovnim stranicama, ali i uspeva da prodrma etablišment. Ovaj centar podseća i na trening kamp budućih ratnica Femena – i da, to podrazumeva i fizički rad.

“Džogiramo jer moramo da jurišamo na neprijatelja. Skačemo jer protestujemo u teškim uslovima – po krovovima automobila ili u zgradama”.

Pored ženskih prava, aktivistkinje Femena su protestovale i protiv ruskih i ukrajinskih lidera, kao i zbog erozije javnih servisa.

One su u Parizu skinule svoje majice u znak protesta protiv seksualnih napada na muslimanke i protiv šerijatskog prava.

Aktivistkinja, Lubna Melian učestvovala je pre nekoliko meseci u protestu Femena pod nazivom “bolje gola nego burka”.

“Htele smo da pružimo podršku ženama u arapskim zemljama, u kojima je došlo do revolucije. Pogotovo egipatskoj blogerki koja je objavila svoju sliku bez odeće”.

Femenove kancelarije nalaze se u ne baš idiličnom delu Pariza, gde su stanovnici navikli na egzotiku. U Gut Doru živi prva generacija Afrikanaca i Arapa, dileri droge i francuska radnička klasa.

Vlasnik oronulog pozorište Erv Brul prepustio je svoje prostorije Femenu i njihovom kampu za trening. On je toplo dočekao nove stanovnice, koje su tu pre nekoliko meseci organizovale svoje prve toples demonstracije.

“Kada su ove žene protestovale u toplesu, prijem je bio vrlo dobar, odnosno fantastičan. Afrikanke u tradicionalnoj odeći su vikale ‘bravo, samo tako nastavite, u pravu ste’”,

Femen takođe planira da otvori kancelarije u Brazilu i Ukrajini. Ševčenko kaže da feminizam mora da uđe u novu fazu i da bude provokativniji. U Gut Doru, rat je počeo.
XS
SM
MD
LG