Linkovi

Ukrajina se oslobađa rezervi visoko obogaćenog uranijuma

  • Vesti Amerike

Sjedinjene Države kažu da Ukrajina planira da se do 2012. godine oslobodi svojih rezervi visoko obogaćenog uranijuma, koji bi mogao da se upotrebi za pravljenje nuklearnog oružja.

Predsednik Barak Obama se uoči otvaranja samita o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu sastao sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem. Bela kuća je saopštila da će Sjedinjene Države obezbediti tehničku i finansijsku pomoć Ukrajini za sprovođenje najavljenog plana.

Obama je danas održao više bilateralnih sastanaka uoči početka dvodnevnog skupa u Vašingtonu. Bela kuća je saopštila da je on u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom naglasio važnost međunarodnog delovanja, uključujući i sankcije, kojim bi mogao da se poveća pritisak na Iran da se povinuje svojim međunarodnim obavezama.

Obama se danas sastao i sa premijerom Malezije i predsednicima Jermenije i Kine. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je rekao da će zatražiti od učesnika da odmah počnu pregovore o sporazumu o zabrani fisionjih materijala za nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG