Linkovi

EU: Pretnje, bez uvođenja sankcija


Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj na konferenciji za novinare u Briselu, 6.mart 2014
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj na konferenciji za novinare u Briselu, 6.mart 2014

Analitičari ocenjuju da ruski predsednik Vladimir Putin računa na podele u Evropskoj uniji u pogledu uvođenja ekonomskih sankcija Moskvi, koje bi mogle da imaju teške posledice

Evropska unija je zbog ruske intervencije na Krimu juče supendovala razgovore sa Moskvom o viznoj liberalizaciji. Takođe je poručila da je odluka krimskog parlamenta o pripajanju tog regiona Rusiji nelegitimna.

Kriza u Ukrajini je, prema ocjeni Evropske unije, najozbiljnija prijetnja bezbjednosti na kontinentu od sukoba na Balkanu 1990-tih. Nakon jučerašnjeg sastanka evropskih lidera, kojem je prisustvovao i ukrajinski premijer, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj objavio je odgovor Brisela na krizu.

“Da se suspenduju bilateralni razgovori sa Ruskom federacijom o vizama, kao i novom sporazumu. Podržavamo odluku evropskih članica G8 i evropskih institucija da do daljnjeg suspenduju učešće u pripremama za samit u Sočiju.”

Rompuj je zatražio od Rusije da počne pregovore sa Ukrajinom i poštuje njen suverenitet na Krimu ili da se u suprotnom suoči sa zabranama putovanja i zamrzavanjem imovine. Moskva je više puta odbacila optužbe da su naoružane grupe, koje su preuzele kontrolu nad poluostrvom, pripadnici ruskih snaga.

“Većina ukrajinskih građana odlučila se za evropske vrijednosti. To je bio civilizacijski izbor. Evropa mora i podržaće ih na tom odvažnom putu ka boljoj budućnosti”, naglasio je Rompuj.

Evropska unija za sada je odložila uvođenje ekonomskih sankcija. Ruski predsjednik Vladimir Putin računa na podjele u Evropi u pogledu tog pitanja, kaže Elizabet Stivens, analitičar u osiguravajućoj kompaniji “Žardin Lojd Tomson.”

Njemci imaju najsnažnije trgovinske veze sa Rusijom i Angela Merkel nije spremna da uvede sankcije. Britanski premijer zabrinut je da bi London mogao da trpi štetu, ukoliko sankcije budu uvedene pojedinim ruskim oligarsima. Najveći izazov je u stvari utvrđivanje jednistvenog stave u Evropskoj uniji.”

Procjenjuje se da u Londonu, omiljenoj destinaciji ruskih bogataša, živi 32 hiljade Rusa. Profit od trgovinske razmjene Njemačke i Rusije je za prošlu godinu iznosio 104 milijarde dolara. Ekonomski giganti, poput Folksvagena, imaje ogromne investicije u Rusiji. Njemačka kancelarka je međutim ponovila da bi Moskva mogla da se suoči sa posljedicama.

“Želimo da nastavimo odnose sa Rusijom, koji su očigledno od zajedničkog interesa. Ono što se događa u Ukrajini, a naročito na Krimskom poluostrvu, zahtjeva međutim odgovor.”

Ukoliko dođe do eskalacije krize, evropske sankcije bi mogle da imaju teške posljedice, smatra Elizabet Stivens.

“Bogastvo u Rusiji leži u rukama 110 milijardera, koji posjeduju oko 35 odsto ekonomskih resursa zemlje. Oni bi bili ključna meta i riječ je o ljudima koji imaju uticaja nad Putinom.”

Za sada, Evropska unija prijeti, bez uvođenja sankcija. I Evropa i svijet čekaju Putinov odgovor.
XS
SM
MD
LG