Linkovi

Veća autonomija za Donjeck i Lugansk?


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko u parlamentu (arhivski snimak)

Ukrajinski parlament usvojio je nacrt zakona koji predviđa veću autonomiju za separatističke regione Donjeck i Lugansk na istoku zemlje.

Na osnovu dogovora o prekidu vatre, postignutog u Minsku, ukrajinski predsednik Petro Porošenko podneo je parlamentu predlog zakona kojim se regionima, koji su se proglasili narodnim republikama, daju određena autonomna ovlašćenja.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, koja se nalazi u poseti Ukrajini, rekla je da je reč o još jednom istorijskom danu u zemlji u kojoj je 6.500 ljudi poginulo od početka sukoba u aprilu prošle godine.

Međutim, pojedini poslanici naveli su da se zakonom podrivaju napori Ukrajine da očuva teritorijalni integritet, posle aneksije Krima u martu prošle godine. U međuvremenu, pobunjenici zahtevaju da se odredba o specijalnom statusu regiona, koje kontrolišu unese u Ustav.

Ukrajinski poslanici su velikom većinom glasova zatražili su od Ustavnog suda da razmotri ustavnost usvojenog zakonskog predloga. Ukoliko sud presudi da je u skladu sa Ustavom, najmanje 300 od 450 poslanika moraće da glasa za konačnu verziju zakona. Naredna sednica parlamenta zakazana je za jesen.

XS
SM
MD
LG