Linkovi

Ukrajina sve bliže članstvu u NATO-u


Članovi ukrajinskog parlamenta aplaudiraju posle ukidanja nesvrstanog statusa te zemlje, Kijev 23. decembar 2014.
Članovi ukrajinskog parlamenta aplaudiraju posle ukidanja nesvrstanog statusa te zemlje, Kijev 23. decembar 2014.

Ukrajinski parlament usvojio zakonsku meru kojom se ukida neutralni, tačnije nesvrstani status te zemlje što otvara mogućnosti sprovođenja efikasnije politike.

Ukrajina je danas preduzela dalje korake ka članstvu u NATO-u kada je parlament u Kijevu odobrio meru kojom se ukida ukrajinski neutralni, odnosno nesvrstani status. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je komentarisao da je taj potez Ukrajine kontraproduktivan i da će pospešiti zategnutost povodom krize u istočnoj Ukrajini.

Zakonodavci su sa 303 glasa za i 8 protiv odobrili taj zakonski predlog koji je parlamentu podneo predsednik Petro Porošenko.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavlo Klimkin je pohvalio ovakav ishod glasanja.

"Pod uslovima tekuće agresije prema Ukrajini, ovaj zakon za nas otvara nove mehanizme i nove forme realizacije naših ciljeva efikasne politike. Takodje logika i filozofija ovog zakona, njegova formulacija, poklapa se sa retorikom naših prijatelja i partnera u NATO-u", kaže Klimkin.

Neki članovi parlamenta nisu se složili sa tim potezom.

"Donošenjem ove odluke da se odreknemo statusa nesvrstane države povećaćemo eskalaciju i tenziju unutar društva i to neće doneti ništa dobro", smatra član ukrajinskog parlamenta Aleksandar Vilku.

Ukrajinski status nesvrstane zemlje usvojen je 2010. pod ruskim pritiskom i sprečavao je Kijev da sklapa vojne saveze.

U komentarima objavljenim na ruskoj novinskoj agenciji Iterfax, ruski diplomata Andrej Kelin, kritikovao je taj potez kao "neprijateljski". On je obećao da će Rusija "odgovoriti negativno", ali nije ulazio u detalje.

Ukrajinski predsednik Porošenko je rekao da će tražiti članstvo u zapadnom vojnom savezu, NATO-u, dok se Ukrajina bori sa pobunjenicima na istoku zemlje koje podržava Rusija.

XS
SM
MD
LG