Linkovi

Izvinjenje za "Krvavu nedelju"


Britanski premijer Dejvid Kameron zvanično se izvinio u ime britanskog naroda za ubistva nenaoružanih katoličkih demonstranata u Severnoj Irskoj, na zloglasnu „Krvavu nedelju“ 1972. godine.

Kameron je u Donjem domu britanskog parlamenta izjavio da izveštaj o ubistvima koji je objavljen danas pokazuje da nema nikakve nedoumice o tome šta se dogodilo 30. Januara 1972. u Londonderiju. Tom prilikom je ubijeno 13 demonstranata, dok je 14-i podlegao zadobijenim ranama. Provobitna istraga koje je sprovedena još 1972. godine oslobodila je odgovornosti britanske vojnike koji su otvorili vatru na demonstrante, ocenivši da su neki od njih bili naoružani.

Medutim, Kameron je danas izjavio da su britanski vojnici pucali na nenaoružane demonstrante i da su čak ubili neke koji su bili ranjeni i pokušali da pobegnu. „Dogadjaji na ’Krvavu nedelju’ se ne mogu opravdati ni na koji način,“ rekao je britanski premijer. On je dodao da su britanski vojnici kasnije u istrazi dali lažne iskaze nastojeći da opravdaju ubistva. Njegov govor koji je prenošen direktno na ekranima postavljenim na glavnom trgu u Londonderiju pozdravljen je uzvicima odobravanja više hiljada okupljenih.

„Krvava nedelja“ se smatra najtragičnijim dogadjajem u 30-godišnjem sukobu većinom katoličke Irske republikanske armije i drugih irskih nacionalista sa protestantskim Alsterskim dobrovoljačkim snagama i drugim probritanskim unionistima. Izveštaj na 5.000 stranica, čija izrada je trajala 12 godina, nekoliko sati pre Kameronovog obraćanja dostavljen je članovima porodica poginulih i njihovim advokatima, koji su noseći slike žrtava organizovali tihi marš na gradsku većnicu u Londonderiju.

Mirovni sporazum zaključen na Veliki petak 1998. godine uglavnom je zaustavio nasilje u Severnoj Irskoj u kojem je stradalo 3.600 ljudi, većinom civila. Sporazum je omogućio formiranje regionalne vlade zasnovane na podeli vlasti koja danas upravlja Severnom Irskom.

XS
SM
MD
LG