Linkovi

Ubistvo britanske poslanice zaustavilo kampanje


Ubistvo britanske poslanice Džo Koks, nedelju dana pre referenduma o ostanku ili izlasku iz EU šokiralo je zemlju u kojoj su oružani napadi retki a političko nasilje gotovo nezapamćeno.

Neki očevici navode da su čuli napadača kako viče “Prvo Britanija”, dok je ubadao nožem, šutirao i pucao u laburističku poslanicu u Donjem domu parlamenta. Napad se dogodio u njenoj izbornoj jedinici u Jorkširu. 41-godišnja majka dvoje dece i bivša humanitarna radnica bila je poznata po zalaganju za prava sirijskih izbeglica, pro-imigrantskim stavovima i protivljenju izlaska Britanije iz EU.

I pristalice i protivnici ostanka u EU obustavili su svoje kampanje, što je, prema mišljenju analitičara, neophodna odluka imajući u vidu užarenu debatu u poslednjim danima pred referendum. Diskusija je postala ogorčena dok je medju britanskim glasačima nastao rascep kada je reč o pitanjima imigracije, suvereniteta I trgovine.

Vladini zvaničnici i analitičari još su uzdržani u svojim izjavama i ne žele da opisuju ubistvo Džo Koks kao politički motivisano – dok policija radi na istrazi.

Lider laburista Džeremi Korbin izrazio je šok zbog “jezivog ubistva”, i opisao Džo Koks kao ženu koja je bila “duboko predana humanosti”, koju su svi voleli u Vestminsteru i obavljala svoju javnu dužnost u srcu britanske demokratije. Britanski premijer Dejvid Kameron obustavio je kampanju u Gibraltaru posle vesti o napadu na Koks. Njenu smrt je opisao kao tragediju I opisao je kao “predanu i brižnu” članicu parlamenta. Kameron je izjavio da je vest “apsolutno užasna.”

Šok se preneo i na Evropu, koja pomno prati dešavanja u Britaniji pre referenduma o bregzitu. Predsednik Evropske komisije u Tvitu je izjavio da je “duboko šokiran” zbog vesti o “užasnom napadu.”

XS
SM
MD
LG