Linkovi

Ubedljiva pobeda Rohanija na izborima u Iranu


Hasan Rohani popunjava listić tokom jučerašnjeg glasanju, na izbornom mestu u Teheranu
Hasan Rohani popunjava listić tokom jučerašnjeg glasanju, na izbornom mestu u Teheranu

Iranska državna televizija proglasila je aktuelnog predsednika Hasana Rohanija pobednikom predsedničkih izbora u toj zemlji.

Rohani je drugi mandat osvojio sa ubedljivom razlikom u donosu na svog najbližeg konkurenta, tvrokornog sveštenika Ibrahima Raisija. Aktuelni predsednik osvojio je 57 odsto glasova, a Raisi - 38.

Ogroman odziv birača u petak, primorao je vlasti da produže glasanje do ponoći,a neki od građana satima su čekali u redovima, na više od 60 hiljada izbornih mesta, koliko je bilo otvoreno da bi se opslužilo 56 miliona ljudi s pravom glasa.

Rohani je svoju političku budućnost zasnovao na međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu sa SAD i ostalim svetskim silama, koji je doveo do ublažavanja sankcija Teheranu, dok je Raisi kritikovao sporazum, zbog toga što njime nisu ukinute sankcije za iranske banke i finansijske institucije.

Politički analitičari predviđali su Rohanijevu pobedu, a i istorija je bila na njegovoj strani pošto nijedan aktuelni predsednik nije izgubio trku za drugi mandat još od 1981. godine.

XS
SM
MD
LG