Linkovi

Erdogan: Pustićemo migrante ka EU


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je Evropsku uniju da će, ako nastavi da preti njegovoj zemlji, on otvoriti svoja vrata stotinama hiljada migranata da uđu u zemlje članice Unije.

Govoreći na kongresu o pravima žena u Istanbulu, Erdogan je reagovao na neobavezujuću rezoluciju koju je juče usvojio Evropski parlament, kojom se zahteva da Evropska unija zamrzne pregovore o članstvu sa Turskom, zbog vladine žustre odmazde posle neuspelog puča u julu.

“Kada je 50 hiljada migranata stiglo do grada Kapikule na granici, vi ste kukali. Pitali ste se šta bi bilo da Turska otvori granične prelaze? Znate, ako se ovakve stvari nastave, vrata na granici biće otvorena, to treba da znate. Ni ja ni ova zemlja ne obaziremo se na prazne pretnje”.

Evropski zakonodavci pozvali su juče na privremenu suspenziju pregovora o članstvu sa Turskom zbog neproporcionalne reakcije na neuspeli puč u julu, iako je malo verovatno da će se evropske vlade obazirati na to.

Članice Evropskog parlamenta su sa 479 glasova za i 37 protiv, glasale za neobavezujući dokument kojim se pozivaju Evropska komisija i nacionalne vlade da institucionalizuju ono što zakonodavci priznaju da bi moglo da bude uglavnom simbolično “zamrzavanje” pregovora, koji traju već 11 godina, i već dugo su u zastoju.

Evropska unija postigla je sporazum ranije ove godine o vraćanju migranata u Tursku u zamenu za paket mera koji uključuje pomoć za izbeglice i ubrzanje pregovora o članstvu. Kao deo istog sporazuma sa EU u martu, Brisel je pristao da ponovo oživi pregovore o pristupanju.

Nijedna strana ne očekuje da će Turska u skorijoj budućnosti biti u poziciji da se pridruži Uniji. Lideri Evropske Unije ponovo će raspravljati o Turskoj kada se sastanu na redovnom samitu u Briselu 15. i 16. decembra.

XS
SM
MD
LG