Linkovi

Uticaj krize u Turskoj na sukob u Siriji


Protesti u parku Gezi pored trga Taksim u Istanbulu
Protesti u parku Gezi pored trga Taksim u Istanbulu

Rastući unutrašnji nemiri u Turskoj mogli bi da komplikuju ulogu Ankare u bliskoistočnoj diplomatiji.

Turska je u središtu pokušaja Sjedinjenih Država i Evrope da pridobiju protivnike sirijskog predsednika Bašara al Asada da sednu za pregovarački sto. Turska je takodje na prvoj liniji fronta u sirijskom sukobu. Turci su povremeno bili žrtve bombardovanja duž granice i prihvatili su više od 200 hiljada sirijskih izbeglica. Turski ministar spoljnih poslova Ahmed Davutoglu radi na ujedinjavanju sirijske opozicije u nadi da će je pridobiti za mirovne razgovore, koji su sada odloženi najmanje do jula.

„Turska zauzima kritičnu poziciju u odnosu na način na koji bi sirijski konflikt mogao da se odvija: bez obzira da li će razgovori da počnu ili će Zapad, uključujući Tursku, da se dogovori da preduzme aktivniju politiku u nastojanju da suzbije delatnost Asadovog režima,“ kaže Stiv Hajdeman, analitičar u Američkom institutu za mir u Vašingtonu.

Ali pažnja koju Turska poklanja sirijskom konfliktu je sada otišla na drugu stranu, posle višednevnih političkih nereda unutar Turske. Američki državni sekretar Džon Keri kaže da unutrašnji problemi neće odvratiti Ankaru od njene uloge u sirijskoj diplomatiji:

„To nije prvi put da se neka vlada susreće sa ovakvim izazovom. Očekujem da ministar spoljnih poslova Davutoglu i premijer Erdogan ostanu angažovani na rešavanju događaja u Siriji.“

Premijer Redžep Tajip Erdogan je bio vodeći kritičar sirijskog režima. Ali analitičar Hajdeman kaže da će za Tursku, što rat bude duže trajao, biti teže da nastavi da podržava opoziiju:

„Turska prolazi kroz period u kojem, čini mi se, oseća nekakvo kajanje zbog nivoa podrške koju je davala opoziciji proteklih nekoliko godina. Turci počinju ponovo da razmišljaju da li se neprijateljstvo prema Asadovom režimu zaista isplati ili ne.“

Erdogan kaže da nema povratka na tursko uplitanje u isprepletane bliskoistočne krize:

„U ovom regionu, problem Sirije, problem Palestine i Izraela, jesu problemi koji treba da se reše, da bismo imali trajni mir na Bliskom istoku.“

Izraelsko-turski odnosi su pretrpeli udarac pre tri godine kada je Izrael napao turski brod sa mirovnim aktivistima koji su u Pojas Gaze donosili hranu i drugi materijal. Erdogan je nedavno kritikovao izraelske vazdušne napade na pravce snabdevanja organizacije Hezbolah u Siriji, čime je komplikovao američke pokušaje da pojačaju veze između Turske i Izraela.

„Nećemo da govorimo Izraelu da ne treba da dejstvuje i onda kad oseti da se prelazi kritična bezbednosna crvena linija u Siriji. Ali ako podržimo, čak i ako prećutno podržimo izraelsku akciju u Siriji, to će otežati Erdoganu i Turskoj da ulože napore u obnovu veza sa Izraelom,“ smatra analitičar Hajdeman.

Čak i u trenutku kada američki zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog upotrebe sile protiv demonstranata u Turskoj, dve strane nastavljaju blisko da sarađuju na organizovanuju razgovora o prelaznoj vlasti u Siriji.
XS
SM
MD
LG