Linkovi

Razgovori Rusija Turska o Siriji


اTurski premijer Redžep Tajip Erdogan
اTurski premijer Redžep Tajip Erdogan

Predstojeći dijalog u Moskvi odvija se u jeku nesuglasica Turske i Rusije oko rešavanja sirijske krize.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan razgovaraće danas u Moskvi o sudbini sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Kako javlja dopisnik Glasa Amerike u Istanbulu, Dorijan Džouns, predstojeći dijalog se odvija u jeku nesuglasica Turske i Rusije oko rešavanja sirijske krize.

Sve dublja kriza u Siriji biće glavna tema jednodnevne posete turskog premijera Erdogana Moskvi. Erdogan se okrenuo protiv svog bivšeg sirijskog saveznika, zahtevajući smenjivanje Bašara Asada. Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin nastavlja da štiti sirijsku vladu od poziva jednog broja članica Saveta bezbednosti UN-a da Siriji budu zavedene oštrije međunarodne sankcije.

Sinan Ulgan, saradnik istraživačkog centra EDAM, u Istanbulu, ovako opisuje glavne teme današnjeg rusko-turskih diplomatskih razgovora.

“Erdoganov cilj je da pre svega razume rusku poziciju, kao i da proceni šta bi moglo da promeni stav Moskve prema Siriji, odnosno da li Turska može da utiče na odnos Rusije prema Damasku,” kaže Ulgan.

Diplomatski kolumnista turskog lista Milijet, Semih Idiz, smatra da su male šanse za bilo kakav preokret. On dodaje da je poseta ipak važna.

“Jedino što preostaje da se učini je podsticanje pozitivne energije u rusko-turskim odnosima, s obzirom da su pitanja Sirije i Bliskog Istoka postala problematična u bilateralnim odnosima sa Moskvom,” kaže Idiz.

Moskva i Ankara su tradicionalni suparnici, ali u proteklih nekoliko godina, uzajmana trgovinska saradnja i pitanje energetike približili su dve zemlje. Portparol turskog ministarstva inostranih poslova Seldžuk Unal tvrdi da razmimoilaženja oko Sirije neće uticati na rusko-turske odnose.

“Odnos bilo koje dve zemlje može da bude savršen, kao što mi imamo sa Rusijom, ali mogu da postoje I pitanja u kojima se ne slažete u svemu. To je tako. Ne verujem da bi to moglo da utiče niti da postoje šanse da utiče na odnose Turske i Rusije,” rekao je Unal.

Diplomatski urednik Idiz smatra da je jedan od ključnih uslova daljeg približavanja dve zemlje, kao i za prevazilaženje aktuelnih napetosti, uzajamni afinitet dvojice lidera.

“Dvojica lidera odaju utisak toplih uzajamnih veza i to će dalje trajati. Obojica su harizmatični, autoritarni lideri. Obojica imaju autoritarne tendencije I vole da udaraju pesnicom o sto. Mislim da je to stvar karaktera, jer se njih dvojica lidera uzajamno dobro razumeju,” ističe Idiz.

Međutim, dvojica lidera su svesni da različito gledaju na situaciju u području Južnog Kavkaza. Jedan je lojalan Azerbejdžanu, a drugi Jermeniji.

Idiz nastavlja:

“Turska i Rusija bi mogli da odigraju stablizirajuću ulogu u regionu, s obzirom da je Moskva snažno povezana sa Jermenijom, a Turska sa Azerbejdžanom. Turska i Rusija su u poziciji da ohlade situaciju ukoliko stvari budu počele da izmiču kontroli. Mislim da Ankara I Moskva energično nastoje da do toga ne dođe.”

U međuvremenu, Rusija je proteklih dana jasno predočila da ne podržava zavođenje sankcija protiv Asada, ističući da ne prihvata da pregovori budu uslovljeni odlaskom sirijskog predsednika. Malo je verovatno da će Erdoganova poseta Moskvi uticati na ublažavanje podrške koju Moskva pruža sirijskoj vladi. Međutim, očigledno je i to da dvojica lidera neće dozvoliti da pitanje Sirije potkopa sve veće približavanje njihove dve zemlje.
XS
SM
MD
LG