Linkovi

Erdogan i Putin razgovarali o Siriji


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Kremlju.
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Kremlju.

Turska strepi da će biti još dublje uvučena u konflikt koji besni u susednoj zemlji.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan doputovao je u sredu u Moskvu na razgovore o eskalaciji krize u Siriji, gde su juče u eksploziji bombe poginuli članovi najužeg kruga predsednika Bašara al-Asada za vreme sastanka u Damasku. Turska strepi da će biti još dublje uvučena u konflikt koji besni u susednoj zemlji.

Premijer Erdogan doputovao je u Moskvu istog dana kada je zabeležen novi, nasilni obrt u sirijskoj krizi. U eksploziji bombe u Damasku poginulo je i ranjeno nekoliko najviših zvaničnika Asadove vlade.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom cele krize podržavao svog sirijskog saveznika, blokirajući zapadne rezolucije u Ujedinjenim nacijama kojima se osudjuje režim u Siriji. Premijer Erdogan je jasno ukazao na razliku izmedju pristupa Moskve i Ankare.

"Smatramo da u Siriji treba da prevagne volja naroda i naša je želja da o sudbini Sirije posle Asada odluči sirijski narod, a ne drugi.”

Konflikt besni na samoj granici sa Turskom. Stubovi dima mogli su juuče da se vide svega nekoliko kilometara od turske strane granice. Ankara je uputila vojno pojačanje na to područje kada su sirijske snage, u junu, oborile jedan od njenih vojnih aviona.

Premijer Erdogan je tada prisustvovao sahrani jednog od pilota.

Nekadašnji saveznik Sirije, on je danas jedan od njenih najglasnijih kritičara, nazivajući nasilje “poslednjim koracima režima koji odlazi”.

Selčuk Unal, portparol turskog Ministarstva inostranih poslova pozvao je na saradnju da bi se zaustavilo nasilje.

"U slučaju Sirije svaka zemlja ima različitu politiku, i zbog toga se još vodi snažna i produžena debata. Mislim da bi sve zemlje trebalo da se podstaknu da ulože napore kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji.”

Unal je rekao da mirovni plan koji je predložio izaslanik UN Kofi Anan nije doneo mnogo rezultata:

"Medjunarodna zajednica treba da uradi više u smislu povećanja političkog pritiska na sirijsku administraciju. U tom pogledu, podržali smo i podržavamo napore gospodina Anana, ali naravno, trebalo bi da se vide konkretni rezultati.”

Turska pažljivo igra diplomatsku igru… Zapad je oštro kritikovao Rusiju i Kinu zbog blokiranja rezolucija protiv Sirije u UN. Medjutim, obe zemlje su važni trgovinski partneri Turske i Ankara ne želi da ih uvredi.

Analitičari kažu da, iako jučerašnji napad pojačava pritisak na pet stalnih članica Saveta bezbednosti da pronadju rešenje za okončanje nasilja, ima malo nagoveštaja da će oni biti u stanju da se dogovore.
XS
SM
MD
LG