Linkovi

Turska bombardovala kurdske pobunjenike u Iraku


Turska vojska započela ofanzivu protiv kurdskih ekstremista

Turska je započela vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika u severnom Iraku, nekoliko sati pošto su ekstremisti ubili 24 i ranili 18 turskih vojnika u napadima u jugoistočnoj Turskoj, kraj granice sa Irakom. U ranijim izveštajima navedeno je da je stradalo 26 turskih vojnika.

U Turskoj operaciji učestvuju bombarderi i helikopteri za prevoz vojnika. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan opisao je tu akciju kao 'energičnu potragu ' u okviru medjunarodnog prava, kojoj je prethodio najsmrtonosniji napad te vrste u više godina.

Turske vlasti navode da su pobunjenici iz Kurdistanske radničke stranke danas napali vojne punktove u mestima Čukurča i Juksekova, u turskoj pokrajini Hakari. Turski predsednik Abdula Gul rekao je novinarima da će „osveta za ove napade biti velika.“

Kurdistanska radnička stranka intenzivirala je u proteklim nedeljama napade na turske ciljeve, na šta su turske snage odgovorile povećanjem broja vazdušnih napada na mesta za koja se veruje da su baze pobunjenika u severnom Iraku. U avgustu je turska vojska saopštila da je ubila čak 160 kurdskih pobunjenika u vazdušnim i artiljerijskim napadima preko granice.

Kurdski pobunjenici od 1984. vode kampanju za autonomiju jugoistočnog dela Turske, u kome pretežno žive Kurdi. U tom konfliktu je stradalo preko 40 hiljada ljudi.

Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju Kurdistansku radničku stranku terorističkom grupom.

Napade su osudili američki predsednik Barak Obama, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton kurdski regionalni predsednik u Iraku Masud Barzani i generalni sekretar UN Ban Ki-Mun.

XS
SM
MD
LG