Linkovi

Kurdski političari ostaju u zatvoru


Kurdski političari u Turskoj
Kurdski političari u Turskoj

Sud u Turskoj je doneo odluku da šest kurdskih političara koji su na ovomesečnim izborima osvojili mesta u Parlamentu, moraju da ostanu u zatvoru i sačekaju suđenje za terorizam. Šest političara su se uz podršku prokurdske Partije za mir i demokratiju kandidovali na izborima 12. juna kao nezavisni kandidati.

Turske vlasti ih optužuju da su povezani sa Kurdistanskom radničkom partijom, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Sud u Dijarbakiru na jugu zemlje, u presudama donetim juče i danas, odbacio je zahteve za njihovo oslobađanje. Navodi se da je dalji pritvor neophodan da bi se sprečilo njihovo bekstvo i uništavanje dokaza ili vršenje dodatnog pritiska na svedoke. Jednom od šest političara,

Hatipu Didžleu, turska izborna komisija je već oduzela mesto u parlamentu, na osnovu prethodno izrečene presude za širenje terorističke propagande. On je jedan od 36 prokurdskih političara koji su osvojili mesta u parlamentu od 550 poslanika. Kurdski blok preti da će bojkotovati prvu sednicu novog parlamenta zbog oduzimanja poslaničkog mesta Hatipu Didžleu.

XS
SM
MD
LG