Linkovi

Kurdi u Turskoj traže put napred


Tursko mesto Cizre dve nedelje posle sukoba Kurda i vladinih snaga.
Tursko mesto Cizre dve nedelje posle sukoba Kurda i vladinih snaga.

Vlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je intenzivirala gušenje medija i separatista u južnom delu zemlje pošto je njegova stranka ponovo stekla kontrolu nad parlamentom na vanrednim izborima.

Stranka kojom dominiraju Kurdi izgubila je mesta u parlamentu na nedeljnim izborima i turski Kurdi sada rade na strategiji u okviru nastojanja da steknu autonomiju.

Dijarbakir još nosi ožiljke nasilja koji su prethodili izborima. Ova gotovo 500 godina stara džamija u gradu je poprište sukoba izmedju Turskih bezbednosnih snaga i kurdskih separatista koje Turska, kao i Sjedinjene Države smatraju teroristima.

Erdoganova vlada je ponovo započela rat sa separatistima posle junskih nerešenih izbora i ti napadi se nastavljaju.

Sada, pošto Erdoganova stranka čvrsto drži kontrolu, Kurdi iz Dijarbakira su se suočili sa starom realnošću. Autonomija izgleda dalje no ikada, i put do nje nije jasan.

“Kurdski narod je umoran od rata i oružanog konflikta. Oni žele rešenje. Mirno političko rešenje za kurdsko pitanje.” navodi Sertak Bučak, funkcioner Kurdske demokratske platforme

Kako bi se moglo naći političko rešenje ostaje veliko pitanje. Mnogi Kurdi u gradu bojkotovali su glasanje i Kurdska stranka je dobila manje glasova no u junu.

“Kurdska stranka, HDP, obećala je pre izbora 7. juna da će unaprediti i podržati mirovni proces. Oni su takodje rekli da ako glasate za HDP dobićete garancije za kurdski narod da će biti postignuto pravno, mirno rešenje kurdskog pitanja. To se nije desilo.”, ističe Sertak Bučak, funkcioner Kurdske demokratske platforme.

Još jedan udarac Kurdima na nedeljnim izborima je bio napad Turske vlade na novinare, posebno one u kurdskim medijima poput ove novinske agencije na veb stranici, na čije kancelarije su bezbednosne snage nedeljama pred izbore izvršile raciju. Direktor i novinari su pritvoreni.

“Na dan racije oni su ušli u zgradu naoružani. Kao i svi članovi medija imali smo pres propusnice koje je izdala turska država. Pokazali smo im te propusnice, ali niko nije mario što imamo akreditaciju.”, kaže Omer Čelik, Novinska agencija Dicle.

Tursko rukovodstvo je obećalo da će ponovo pokrenuti mirovni proces. Ali uz pomenuta hapšenja i racije na medije koji se nastavljaju i posle izbora, dok je u još većem delu ovog regiona na snazi policijski čas, nema još uvek znakova kada i kako će taj proces početi.

XS
SM
MD
LG