Linkovi

Erdogan bez dvotrećinske većine


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan na predizbornom skupu u Ankari
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan na predizbornom skupu u Ankari

Rezultati današnjih parlamentarnih izbora u Turskoj nagoveštavaju da su premijer i njegova islamski orijentisana stranka na putu da osvoje i treći mandat na vlasti.

Posle preborjanih 98 odsto glasova, rezultati ukazuju da je Partija pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana obezbedila više od 50 odsto, dok opoziciona Republikanska narodna partija zaostaje sa oko 26 odsto. Agencija „Anatolija“ izveštava da nacionalistička Partija akcije i nezavisni, imaju za sada po oko 13 odsto glasova.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je oko 50 miliona birača. Partija pravde i razvoja međutim, po svemu sudeći, nije osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu od 550 mesta, što bi joj omogućilo da izglasa novi Ustav za koji tvrdi da će biti demokratskiji. Erdoganove pristalice kažu da bi novi Ustav poštovao prava manjina, među kojima su Kurdi koji se bore za autonomiju na jugoistoku Turske.

Međutim, kritičari turskog lidera kažu da njegova vlada sve manje toleriše kritiku i da joj je politički cilj da stvori vladu koju bi on kontrolisao, u kojoj će predsednik imati veća ovlašćenja. Takođe ga optužuju za zloupotrebu vlasti i odstupanje od principa sekularne države i skretanje ka konzervativnijem, islamskom obliku vladavine.

XS
SM
MD
LG