Linkovi

Turska: Suđenje za državni udar


Fotografije građana koji su ubijeni ili su nestali nakon državnog udara u Turskoj

Danas je u Turskoj počelo istorijsko suđenje penzionisanim generalima Kenanu Evrenu i Tasinu Sahinkaji, više od tri decenije otkako su predvodili državni udar koji je doneo mučenje, likvidiranje i nestajanje ljudi.

Evren star 94 godine i 87-ogodišnji Sahinkaja, zbog lošeg zdravstvenog stanja nisu prisustvovali suđenju. Oni su optuženi za zločine protiv države i miogli bi da budu osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu. Ispred suda u Ankari, okupile su se stotine demonstranata koji su tražili pravdu. Demonstranti su mahali zastavama i transparentima sa imenima žrtava.

Neki u Turskoj su svojevremeno, posle udara 1980, smatrali Evrena herojem, koji je prekinuo sukobe levičarskih i desničarskih organizacija i predupredio građanski rat. Međutim, Evren i ostale vođe puča, ubrzo su raspustili parlament, suspendovali Ustav i zabranili političke stranke. Do trenutka kada su Evren i Sahinkaja vratili vlast civilnoj vladi – tri godine kasnije - oko pola miliona ljudi je bilo uhapšeno, stotine su mučene, a 50 osoba je streljano. Stotine Turaka su nestale.

Evren je kasnije služio kao predsednik vlade i pamti se po pitanju: „Hoćemo li da hranimo teroriste, umesto da ih vešamo?“ Jedan od demonstranata ispred suda je rekao novinarima da bi sada Evrena trebalo pitati „da li bi trebalo da ga hranimo u zatvoru, umesto da ga obesimo?“

Turski parlament je jedna od 350 organizacija i pojedinaca koji su se javili da budu tužioci na suđenju. Turski premijer, Redžep Tajip Erdogan, rekao je da će njegova vlada pomno pratiti suđenje i izrazio nadu da će presuda biti u korist naroda i demokratije.

XS
SM
MD
LG