Linkovi

Tunis: Na pomolu koaliciona vlada


Generalni sekretar stranke Enahda, Hamadi Džebali, koga stranka namerava da predloži za novog premijera
Generalni sekretar stranke Enahda, Hamadi Džebali, koga stranka namerava da predloži za novog premijera

Najbolje plasirana tunižanska stranka Enahda započela je pregovore sa rivalskim strankama o osnivanju koalicione vlade, dan pošto je osvojila najveći broj mesta na prvim slobodnim izborima u toj zemlji.

Lider stranke, Račid Ganuči, rekao je juče da će njegova islamistička stranka nastojati da osnuje vladu “prijateljstva” i “bratstva”.

Istovremeno, juče su izbili novi protesti protiv Enahde. Novinske agencije prenose da su pripadnici bezbednosti pucali u vazduh i ispaljivali suzavac na demonstrante koji s pokušali da zauzmu sedište stranke Enahda, u gradu Sidi Bouzid.

Protesti su počeli u četvrtak, pošto su izborni funkcioneri proglasili nevažećim glasove koje je osvojila rivalska stranka Narodna lista, navodeći kao razlog prekršaje u vođenju kampanje.

Ganuči se danas založio za smirivanje situacije.

Jedan predstavnik vlade izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP da će od večeras do sutra ujutro u Sidi Bouzidu biti na snazi policijski čas.

Sidi Bouzid je grad u kome je počeo ustanak protiv sada zbačenog dugogodišnjeg predsednika Zina el Abedina Ben Alija, čime je započelo takozvano Arapsko proleće i transformacija čitavog regiona.

Zvanični rezultati izbora objavljeni su juče, četiri dana pošto su Tunižani izašli na birališta. Sa više od 41 odsto glasova stranka Enahda osvojila je 90 od 217 mesta u parlamentu, tri puta više od sledeće najbolje plasirane stranke. Nova skupština ima zadatak da napiše novi ustav, da imenuje predsednika i osnuje privremenu vladu.

Sekularna stranka levo od centra, Kongres republike, osvojila je drugo mesto i 30 sedišta. Demokratski forum za rad i slobode, Etakatol, je treći sa 21 mestom.

Pomenute dve liberalne stranke započele su pregovore sa Enahdom, koja je pod prethodnim režimom decenijama bila zabranjena.

Funkcioneri Enahde kažu da stranka namerava da za novog šefa vlade predloži svog generalnog sekretara, Hamadija Džebalija.

Većina posmatrača izjavila je da su istorijski izbori u Tunisu bili uglavnom slobodni i pravedni. Izbori su održani malo više od devet meseci pošto je u opštem revoltu zbačen dugogodišnji predsednik Zin el Abedin Ben Ali.

XS
SM
MD
LG