Linkovi

Više od 90 odsto glasalo u Tunisu


Prebrojavanje glasova nakon prvih demokratskih izbora u Tunisu od nezavisnosti 1956.

Izborni funkcioneri u Tunisu prebrojavaju glasove nakon prvih demokratskih izbora od revolucije, koja je pokrenula takozvano „Arapsko proleće“ širom severne Afrike i Bliskog istoka.

Zvanični rezultati se ne očekuju do kasnije danas ili sutra. Glasači su birali 217 članova skupštine koja će imenovati prelaznu vladu i izraditi novi ustav. Tuniska nezavisna izborna komisija saopštava da je glasalo preko 90 odsto od 4 miliona i sto hiljada gradjana Tunisa.

Gradjani izražavaju uzbudjenje i ponos povodom šanse da izaberu kandidate iz brojnih poltičkih stranaka, prvi put od sticanja nezavisnosti 1956. godine. Više od 100 stranaka istaklo je svoje kandidate. Na ranijim izborima pravo kandidature imali su samo pripadnici vladajuće stranke.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun čestitao je narodu Tunisa i apelovao na sve da ostanu predani ideji učešća svih i transparentnosti tranzicionog procesa. Predstavnik generalnog sekretara UN juče je ukazao da su ovi izbori značajan razvoj dogadjaja u demokratskoj tranziciji regiona.

Rasprostranjeno je očekivanje da će tuniska umerena islamistička stranka Enahda osvojiti najmanje većinu glasova. Ta stranka je već u pregovorima o osnivanju vlade. Lideri Enahde navode kako se nadaju da će osnovati sekularnu, pluralističku demokratiju poput Turske, čija vladajuća stranka AKP takodje ima islamski identitet.

XS
SM
MD
LG