Linkovi

Tunis: Veliki odziv na izborima


Tunižanka koja je upravo glasala maše tuniskom zastavicom, 23. oktobar, 2011.
Tunižanka koja je upravo glasala maše tuniskom zastavicom, 23. oktobar, 2011.

Tunis, čija revolucija je podstakla „arapsko proleće“ širom severne Afrike i Bliskog istoka, ponovo ulazi u istoriju – zahvaljujući prvim demokratsmim izborima u svojoj istoriji.

Tunižani su došli na glasačka mesta u velikom broju, izražavajući oduševljenje i ponos zbog prilike da se opredele između brojnih političkih partija prvi put posle sticanja nezavisnosti 1956. Više od stotinu stranaka je prijavilo kandidate za današnje izbore.

Do sada su mogli da se kandiduju samo pripadnici vladajuće partije. To je inače prvo glasanje „arapskog proleća“, više od devet meseci pošto su Tunižani svrgli s vlasti dugogodišnjeg diktatora Zine el Abidine Ben Alija. Ako na glasanju bude izabrana efikasna vlada, to bi moglo da bude primer za ceo region.

Glasači biraju 217 poslanika Ustavotvorne skupštine, koji će imati zadatak da imenuju prelaznu vladu i pripreme nacrt novog Ustava. Posmatrači očekuju da najveći broj glasova, mada ne i apsolutnu većinu, dobije umereno islamistička partija Enahda, koja već pregovara o formiranju koalicije.

XS
SM
MD
LG