Linkovi

Ben Ali tvrdi da je prevaren


Učesnici protesti u Tunisu protiv bivšeg predsednika Zine El Abidine Ben Alija nose transparent sa njegovim likom.

Zbačeni predsednik Tunisa Zine el-Abedin Ben Ali kaže da je prevarom naveden da napusti svoju zemlju i ode u Saudijsku Arabiju, dok mu Tunis sudi u odsustvu u prvom od, kako se očekuje, niza sudskih procesa vezanih za njegovu višegodišnju vladavinu.

Ali je danas u saopštenju, koje su objavili njegovi advokati, rekao da je otišao u Saudijsku Arabiju kako bi otpratio svoju porodicu na bezbedno mesto. On je kazao kako je planirao da se smesta vrati u Tunis, ali se posada aviona oglušila o njegove instrukcije da ga sačeka i vratila se bez njega.

Ben Ali je otišao u Saudijsku Arabiju u januaru, u jeku masovnih protesta protiv njegove 23-ogodišnje uprave. Zbačenom lideru se sudi u odsustvu pod optužbama koje obuhvataju proneveru, pranje novca i trgovinu drogama. Buduća sudjenja odnosiće se na optužbe koje obuvhataju zaveru protiv države i naređivanje ubistava.

Protiv Alija i njegovih saveznika podignuto je ili najavljeno više od 90 optužnica. Funkcioneri navode da će bivšem predsedniku biti sudjeno pred vojnim i civilnim sudovima. Ben Ali odbacije sve optužbe. Saudijski funkcioneri nisu odgovorili na zahtev Tunisa da izruče bivšeg predsednika i njegovu suprugu, Lejlu Trabelsi.

XS
SM
MD
LG