Linkovi

Privremeni predsednik Tunisa položio zakletvu


Privremeni predsednik Tunisa položio zakletvu

Situacija u glavnom gradu Tunisa i dalje je napeta, dok privremeni predsednik preuzima vlast u svetlu svrgavanja dugogodišnjeg lidera tokom pobune naroda.

Stižu izveštaji o sporadičnoj pucnjavi iz vatrenog oružja, dok policija i vojni tenkovi patroliraju gradom. Ulice su prekrivene đubretom i ostacima posle nemira i pljački koji su se dogodili tokom noći.

Funkcioneri su saopštili da su 42 osobe poginule u požaru u jednom zatvoru u gradu Monastiru, južno od prestonice. Predsednik parlamenta Fuad Mebaza položio je zakletvu kao vršilac dužnosti predsednika, dan pošto je predsednik Zin El Abdin Ben Ali pobegao u Saudijsku Arabiju.

Mebaza je izjavio da je zatražio od premijera da formira vladu nacionalnog jedinstva. Ustavni sud je saopštio da novi lider ima 60 dana da održi nove predsedničke izbore.

Ben Ali, koji je 23 godine bio predsednik Tunisa, pobegao je iz zemlje posle višenedeljnih uličnih demonstracija i nemira uzrokovanih gnevom zbog pomanjkanja radnih mesta i korupcije među vladinim službenicima. Najmanje 23 osobe su stradale u nasilju.

XS
SM
MD
LG