Linkovi

Tramp prihvatio kandidaturu za predsjednika


Na rano jutros završenoj nacionalnoj konvenciji američki republikanci nominovali su u Klivlendu u saveznoj državi Ohajo, Donalda Trampa za predsjednika SAD. Kandidat čije su šanse na početku izbornog procesa bile izuzezno male, sada je korak bliže Bijeloj kući.

“Čast mi je da prihvatim vašu nominaciju za predsjednika SAD.”

Tokom finalne, najznačajnije večeri republikanske konvencije, američki milijarder zaključio je skup na isti način na koji je počeo kampanju – napadom na establišment.

“Ušao sam u političku arenu samo zato da bi spriječio moćne da tuku one koji nisu u stanju da se brane”, rekao je Tramp predstavivši prilično crnu sliku stanja u Americi koje namjrava da popravi.

“Onog dana kad stupim na dužnost, Amerikanci će se probuditi u državi u kojoj se zakoni poštuju i primjenjuju”.

Trampov 75-minutni govor pokrio je šitok spektar pitanja - od ekonomije do borbe protiv terorizma. Nije zaboravio ni temu koja je zajednički imenilac koju nije zaobišao niko od govornika na konvenciji

“Zaostavština Hilari Klinton su: smrt, destrukcija i slabost”, kazao je Tramp.

Sada mu predstoji da u naredna tri mjeseca žestoke i beskompromisne kampanje, zajedno sa svojim kandidatom za potpredsjednika, guvernerom Indijane Majkom Pensom, pokuša ujediniti stranku - ne samo protiv Hilari Klinton, jer to - pokazala je i ova konvencija - neće biti teško.

Ubijediti stranačku elitu, bivše čelnike iz diplomatskog i sektora nacionalne bezbjednosti i velike donatore oko izuzetno konzervativne platforme, koja bi da preispita odnose u NATO, trgovinske sporazume, prava LGBT zajednice i pojača uticaj religije u društvu - biće zahtjevan zadatak, posebno u nekoliko država poput Virdžinije, Floride, Ohaja i Pensilvanije u kojima će se u novembru voditi odlučujuce izborne utakmice.

No pred nama su tri mjeseca, a primarni izbori pokazali su da je Tramp vješt i žilav suparnik za koga nema nemogućih misija.

Pravac FIladelfija

Kampanja se nastavlja.TV ekipe su već spakovale kofere i preselile se u Filadelfiju gdje će naredne sednice i Hilari Klinton nastojati da objedini stranku, vidno raspolućenu tokom primarnih izbora.

Za početak, njena kampanja je sinoć objavila promotivni spot u kome je predstavila retrospektivu Trampovih izjava podrške sadašnjem rivalu za funkciju u Bijeloj kući.

Klintonova bi uskoro trebalo da objavi i ime svog potpredsjedničkog kandidata, a mediji spekulišu da bi to mogli da budu ili senator iz Virdžinije, Tim Kejn, ili senator iz Nju Džersija, Kori Buker.

Konvencija demokrata koja počinje u ponedjeljak ugostiće bivše predsjednike, Obamu i Klintona, stranačke lidere, među kojima su i donedavno ljuti rivali – senatori Berni Sanders i Elizabet Voren, a i lista zvijezda iz svijeta šou biznisa koje su stale uz Klintonovu, od Lejdi Gage i Kejti Peri, do Lenija Kravica i Demi Lovato, prilično je duga.

XS
SM
MD
LG