Linkovi

Oluja Li stigla do Meksičkog zaliva


Tropska oluja Li stigla do obala Meksičkog zaliva

Najnovija jaka oluja koja stvara probleme na istoku Sjedinjenih Država, stigla je sa bujičnim kišama do obala zalivskih država Lujzijane i Misisipija. Tropska oluja Li je danas stigla do kopna u blizini grada Nju Orleansa, plaveći ulice i podsećajući stanovnike na razaranje koje je izazvao uragan Katrina pre šest godina. U Nju Orleansu je uvedeno vanredno stanje zbog opasnosti od poplava, dok je u drugim nižim delovima područja na snazi obavezna evakuacija.

Pre nego što je stigla do kopna, oluja koja se sporo kreće je pogodila zajednice duž Meksičkog zaliva teškim kišama. Nacionalni centar za uragane je saopšio da bi Li mogao da donese čak 50 centimetara kiše u nekoliko država na svom putu prema dolini Tenesija na severu.

Proteklo je tek nedelju dana otkako je uragan Ajrin duž istočne obale Sjedinjenih Država izazvao razaranja u kojima je poginulo više od 40 ljudi i izazvana šteta u milijardama dolara u državama od Severne Karoline do Vermonta. Predsednik Barak Obama do kraja dana treba iz prve ruke da proceni štetu u Nju Džerziju, prilikom obilaska Patersona, trećeg po veličini grada u toj državi koji je poplavljen posle bujičnih kiša koje je doneo uragan Ajrin.

XS
SM
MD
LG