Linkovi

Trgovinski sporazum SAD i Kanade, bez Meksika?


Kanadski premijer Džastin Trudo i predsednik SAD Donald Tramp (arhivski snimak)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da predstoje teški pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi, da je dogovor moguć i da bi razmotrio trgovinski sporazum sa Kanadom, bez Meksika.

Na pitanje novinara da li će NAFTA biti ukinuta, Tramp je tokom susreta sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Beloj kući kratko odgovorio: Videćemo.

Upitan da li bi razmotrio sporazum sa Kanadom, bez Meksika, američki lider je rekao: Moguće je da nećemo moći da postignemo sporazum, a moguće je da hoćemo. "Videćemo da li možemo da unesemo potrebne izmene. Moramo da zaštitimo naše radnike, a premijer takođe želi da zaštiti Kanadu i svoj narod. Sporazum mora da bude pravedan za obe zemlje", rekao je Tramp.

Američki zahtevi za povoljniji tretman pod trgovinskim sporazumom NAFTA prete da okončaju pregovore sa Kanadom i Meksikom, čija je najnovija runda danas počela u Virdžiniji, gde su se sastale stotine pregovarača, vladinih zvaničnika i lobista iz tri zemlje.

Kanadski premijer je ranije u Kongresu rekao da Sjedinjene Država prodaju više svojih proizvoda Kanadi, nego Kini, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno. "Mi smo vaše najveće mušterije", poručio je Trudo.

U međuvremenu, meksički šef diplomatije Luis Videgaraj upozorio je da bi ukidanje NAFTA-e označilo prekretnicu u američko-meksičkim odnosima i da bi pogodilo saradnju u drugim oblastima.

Američka Privredna komora optužila je juče Trampovu administracija da pokušava da sabotira pregovore, kako se izrazila, "otrovnim predlozima".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG