Linkovi

Treći čovek Stejt departmenta podneo ostavku


Podsekretar Tomas Šenon

Treći po rangu diplomata u Stejt departmentu, podsekretar za politička pitanja Tomas Šenon, saopštio je u četvrtak da podnosi ostavku posle gotovo 35 godina službe, čime se pridružio nizu kolega koji su se odlučili na taj potez posle dolaska na vlast predsednika Donalda Trampa.

"Moja odluka je lične prirode, donesena zbog želje da vreme provedem s porodicom, razmotrim svoj život i postavim novi smer", naveo je Šenon u saopštenju.

Državni sekretar Reks Tilerson rekao je agenciji Asošijeted pres da je tražio od Šenona da ne podnosi ostavku, a kasnije je u saopštenju priznao da će njegov odlazak biti gubitak.

"Trideset pet godina iskustva nije nešto što možete da nadoknadite preko noći", istakao je Tilerson i pozdravio Šenonovo "enciklopedijsko poznavanje američke diplomatije".

Uprkos Tilersonovim pohvalama, Šenonov odlazak će verovatno obnoviti kritike da Tramp i Tilerson uništavaju diplomatsku službu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među diplomatama i službenicima Stejt departmenta.

Podsekretar za javnu diplomatiju Stiven Goldstin demantovao je da je Šenonova ostavka povezana sa nezadovoljstvom zbog budžetskih rezova i reorganizacije u Stejt departmentu, u kojem još nije popunjeno 13 mesta za pomoćnike sekretara i podsekretare, kao i desetine ambasadorskih položaja.

Tomas Šenon je veoma cenjen u američkoj diplomatskoj zajednici, a služio je za vreme mandata šest predsednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG