Linkovi

Visoki zvaničnici SAD suočeni sa ogorčenjem u Meksiku


Američki državni sekretar Reks Tilerson (C), sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli (L) i ministar inostranih poslova Meksika Luis Videgaraj
Američki državni sekretar Reks Tilerson (C), sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli (L) i ministar inostranih poslova Meksika Luis Videgaraj

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da su Sjedinjene Države i Meksiko "dve snažne zemlje koje će s vremena na vreme imati različite stavove", ali je dodao da su razgovori sa meksičkim zvaničnicima bili "produktivni i usmereni na budućnost."

Tilerson se obratio novinarima zajedno sa meksičkim kolegom Luisom Videgarajem koji je rekao da između dve strane postoje "dobro poznate razlike" koje najbolje mogu da se rešavaju dijalogom.

Američki državni sekretar doputovao je u Meksiko sa sekretarom za unutrašnju bezbednost Džonom Kelijem, da bi ublažio strahovanja i gnev zbog politike nove američke administracije prema Meksiku.

Tilerson i Keli razgovarali su sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom i članovima njegovog kabineta, na prvom od niza sastanaka usredsređenih na imigraciju, trgovinske odnose i trgovinu drogom.

"Razgovarali smo o nizu izazova i šansi u bilateralnim odnosima", naveo je Tilerson.

Odnose dve zemlje u četvrtak je komentarisao i predsednik Donald Tramp. "Imaćemo dobre odnose sa Meksikom, a ako ne budemo, onda nećemo", rekao je Tramp, dan nakon što je njegov portparol Šon Spajser ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje "zdravi i snažni."

Pogoršani odnosi SAD i Meksika

Tilerson i Keli doputovali su u Meksiko u trenutku kada su odnosi dve zemlje, kako se ocenjuje, na veoma niskom nivou.

Predsednik Tramp više puta je poručio da će Meksiko da plati za planiranu izgradnju zida na granici, koji će prema procenama zakonodavaca u Vašingtonu koštati najmanje 12 milijardi dolara.

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost je ove nedelje izdao nove smernice za imigraciju, koje bi mogle da rezultiraju deportacijom miliona ilegalnih imigranata.

"Izbacujemo članove bandi. Šefove narko kartela. Izbacujemo stvarno loše momke iz ove zemlje", rekao je Tramp u četvrtak komenatirušići imigracionu politiku svoje administracije.

Meksički ministar spoljnih posloca Luis Videgaraj rekao je u sredu da njegova zemlja neće prihvatiti nove"jednostrane" američke imigracione predloge i da neće oklevati da to pitanje iznese pred Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG