Linkovi

Tramp u Kongresu izneo svoje planove


Dva dana posle svoje zapanjujuće pobede na predsedničkim izborima, Donald Trump je posetio američki Kongres kao novoizabrani predsednik. Tramp ima veoma ambicioznu listu zakonodavnih planova već u prvim mesecima svoje administracije.

Posle susreta sa predsednikom Obamom, Donald Trump je razgovarao o strategiji sa republikanskim saveznikom, predsedavajući Predstavničkog doma Polom Rajanom - “Razgovaramo kako da odmah krenemo punom brzinom”, rekao je Rajan. - i preneo mu svoje zakonodavne ciljeve, “Snizićemo porez; popravićemo zdravstvenu zaštitu i učiniti je pristupačnijom i boljom", poručio je Tramp.

Na drugoj strani Kapitol Hila, Tramp se sastao sa liderom senatske većine Mičom Mekonelom, drugom osobom na koju će se osloniti da vodi njegovu agendu u Kongresu. Pre izbora, Mekonel je često odbiajo da govori o Trampu, pa čak i da pominje njegovo ime.

“Ne želim da sedim ovde danas i kritikujem predsedničke kampanje”, kazao je Mekonel.

S druge strane, demokrate su sve do samog kraja izborne noći obećavali napredak progresivnih ideja.

“Suočavanje sa klimatskim promenama i očuvanje naše planete. Usvajanje sveobuhvatne imigracione reforme i dobijanje funkcionalnog Vrhovnog suda – Vrhovnog suda koji će zaštititi prava žena, prava birača”, rekao je demokratski senator Čak Šumer.

Međutim, ta vizija je počivala na ključnoj pretpostavci - “Možemo da uradimo to i više sa Hilari Klinton kao sledećim predsednikom Sjedinjenih Država”, zaključio je Šumer.

Sada, republikanci iznose planove za predstojeću godinu.

“Voleli bismo da zemlja krene u drugačijem smeru“, rekao me Mekonel.

S obzirom da republikanci kontrolišu oba doma Kongresa i Belu kuću, Mekonel očekuje akciju kada je reč o porezu, ukidanju „Obamakera“, i nominaciji za upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu.

“Američki narod se izjasnio i predsednik Tramp će odlučiti o nominaciji, pretpostavljam početkom sledeće godine”, smatra Mekonel.

“Ovaj Kongres koji kontrolišu republikanci – oni će krenuti na posao. Imaju spisak stvari koje žele da urade, a imaju i glasove da to obave. Zato mislim da će ljudi videti velike promene”, mišljenja je Darel Vest iz Instuta Brukings.

Mnoge od tih promena odnosiće se na nasleđe predsednika Baraka Obame. Demokrate u Senatu moći će da blokiraju nešto koristeći proceduralne manevre, ali ne sve što republikanci nameravaju.

A povodom nekih drugih pitanja, kao što je Trampovo obećanje da izgradi ogroman zid duž američko-meksičke granice, mogle bi se jave podele među republikancima.

XS
SM
MD
LG