Linkovi

Tramp napustio APEC, stigao u Hanoj


Predsednik SAD Donald Tramp maše dok napušta Danang i odlazi za Hanoj, Vijetnam, nakon što je prisustvovao samitu Azijsko-pacifiče saradnje (APEC), 11. novembra 2017.

Predsednik SAD Donal Tramp stigao je u Hanoj, glavni grad Vijetnama, gde bi u subotu uveče trebalo da prisustvuje državnom banketu, nakon susreta sa vijetnamskim liderima.

Tramp je prethodno bio u Danangu, gde je prisustvovao godišnjem samitu Azijsko-pacifičke saradnje (APEC), jednom od nekoliko sličnih događaja tokom njegove turneje po pet azijskih zemalja.

Na zatvaranju samita u subotu, 21 zemlja članica izdala je saopštenje izražavajući podršku slobodnoj trgovini i bližim vezama u regionu, bez bilo kakvog pominjanja Trampove doktrine "Amerika na prvom mestu".

Video: Lideri SAD i Kine nude azijskim biznis liderima različite puteve

Leaders of US and China Offer Asia Business Leaders Divergent Paths
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Dva pogleda na trgovinu

U petak, Tramp i njegov kineski kolega, predsednik Ši Đinping, ponudili su, u odvojenim govorima pred regionalnim biznis liderima, izrazito kontrastne poglede po pitanju trgovine u Aziji.

Tramp je rekao liderima samita APEC -a da je voljan da pravi bilateralne poslovne sporazume sa svakom zemljom u indo-pacifičkom regionu, ali da odlučno odbacuje multinacionalne sporazume, poput 12-onacionalnog Trans-pacifičkog partnerstva, koji je napušten u prvim danima njegove administracije.

Lideri poziraju tokom foto sesije na samitu APEC-a u Daningu, Vijetnam, 11. novembra 2017.
Lideri poziraju tokom foto sesije na samitu APEC-a u Daningu, Vijetnam, 11. novembra 2017.

"Napraviću bilateralne sporazume sa svakom indo-pacifičkom nacijom koja želi da bude naš partner i to će biti uz pridržavanje principa fer i recipročne trgovine", rekao je Tramp. "Ono što nećemo više raditi je ulazak u veće sporazume koji nam vezuju ruke, predaju naš suverenitet i prave značajnu primenu praktično nemogućom."

Predsednik SAD rekao je da je u prošlosti, dok je njegova zemlja "spuštala trgovinske barijere, druge zemlje nisu otvorile svoja tržišta za nas".

Od sada nadalje, međutim, Tramp upozorava da će Sjedinjene Države "očekivati od naših partnera da verno poštuju pravila. Očekujemo da se tržišta otvore na jednakom nivou na obe strane i da će privatne investiije, a ne vladini planeri, direktno investirati".

Ali, lakše je reći tako nešto, nego učiniti.

Predsednik Kine Ši Đinping tokom zdravice na državnoj večeri u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 9. novembra 2017.
Predsednik Kine Ši Đinping tokom zdravice na državnoj večeri u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, 9. novembra 2017.

Ne igra se po pravilima

Kina je već pokazala da nema nameru da igra po pravilima, kaže Frejzer Houvi, koautor knjige "Crveni kapitalizam: Krhki finansijski temelji kineskog izvanrednog rasta".

"Kina je bila u uslovima Svetske trgovinske organizacije mnogo oštrija i pametnija od Amerikanaca", kaže Houvi. "Dok su Amerikanci ušli u to u dobroj veri, misleći da će se Kinezi takođe promeniti, Kinezi nikad nisu imali nameru da se menjaju."

Houvi dodaje da su pitanja trgovine i pristupa komplikovani i sofisticirani i da je do sada Tramp imao slab učinak kada se gledaju rezultati - bilo da je reč o njegovoj zabrani putovanja, zidu na granici SAD i Meksika, reformi zdravstvene zaštite ili poreskoj politici.

"Da, bićeš čvrst prema njima, ali kako da budeš oštar a da ih nisi sankcionisao", kaže Houvi, dodajući "kako Kina može da bude sankcionisana kada je Ši Đinping tvoj najbolji prijatelj? To nema nikakvog smisla".

Video: Uprkos tvrdom američkom stavu o trgovini, eksperti vide velike trgovinske šanse

Despite Tough US Talk on Trade, Experts See Greater Trade Opportunities
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Predsednik Ši, iz zemlje čiji je rast uveliko vođen širokim vladinim planiranjem, odmah je izašao za govornicu iza Trampa u Danangu.

Ši je podržao multiratilarni koncept, posebno pozvavši na podršku Oblasti slobodne azijsko-pacifičke trgovine (FTAAP), koji bi harmonizovao regionalne i bilateralne ekonomske paktove.

Kina je izostavljena iz TPP-a, koji su predvodile Sjedinjene Države i Japan i koji je trebalo da u velikoj meri bude bedem protiv kineskih strategijskih ambicija.

Ši je takođe nazvao globalizaciju nepovratnim trendom, ali je rekao da svet mora da radi na tome da ona postane balansiranija i inkluzivnija.

Govori su usledili nekoliko sati nakon što je Tramp napustio Kinu, gde su se on i Ši sastali nekoliko puta u sredu i četvrtak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG