Linkovi

Tramp i stranački lideri približavaju stavove


Donald Tramp maše pristalicama pred sastanak sa predsedavajućim Predstavničkog doma, Polom Rajanom na Kapitol Hilu.

Verovatni republikanski kandidat Donald Tramp juče je krenuo u misiju u Vašingtonu, u nadi da će ujediniti Republikansku stranku i navesti je da stane iza njegove kontroverzne kandidature. Republikanski lideri su posle susreta izjavili da je to dobar početak, ali da će biti potrebno još razgovora da bi se stranka ujedinila.

Donald Tramp je delovao optimistično pred susret sa republikanskim kongresnim liderima – medju kojima je bio i predsedavajući Predstavničkog doma, Pol Rajan, koji nije baš pohitao da prihvati Trampa kao verovatnog republikanskog kandidata.

“Veoma me je ohrabrilo to što sam danas čuo od Donalda Trampa. Verujem da smo posadili seme budućeg ujedinjenja i prevazilaženja razlika. Zato ćemo nadalje ulaziti dublje u specifične političke oblasti, da bismo utvrdili gde postoje zajedničke tačke i osigurali da ćemo raditi na osnovu istih, ključnih principa.”

Ispred zgrade, demonstracije protiv Trampa bile su u punom zamahu – a učesnici su kritikovali Trampove kontroverzne planove o zaustavljanju ilegalne imigracije. Tramp nije davao izjave a Rajan nije izašao za formalnom podrškom njegovoj kandidaturi. Medjutim, objavili su zajedničko saopštenje u kojem su sastanak opisali kao “pozitivan korak ka ujedinjenju.”

Bila je to sasvim drugačija slika od nedavnih Trampovih komentara u kojima je kritikovao one koji dovode u pitanje njegove konzervativne vrednosti.

“Kažu – on nije pravi konzervativac. Koga je briga za to? Prvo moramo da sredimo zemlju.”

Tramp počinje da osvaja podršku odredjenih republikanaca, medju kojima je predsedavajući senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, Bob Korker.

“Vidim da se polako razvijaju i uobličavaju pitanja od interesa i dolazi do promene tona.”

Drugi se i dalje protive Trampu, a medju njima je i Trampov bivši rival, senator Lindzi Grejem.

“Ne krivim pristalice Donalda Trampa što su frustrirane. Verujem da su oni prevareni i mislim da ćemo, vremenom, kako se trka razvija, uvideti da Tramp nije pouzdan republikanski konzervativac.”

Vodja demokrata u Senatu, Heri Rid, imao je drugačiji stav o sastancima sa Trampom.

“To je samo najnoviji znak da su republikanski lideri iz oba doma Kongresa potpuno usaglašeni sa Donaldom Trampom.”

Republikanski lideri nastavljaju da odmeravaju Trampove jake i slabe strane, smatra analitičar Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

“On se stvarno dopada glasačima, belcima iz radničke klase. Neki od njih nisu republikanci, to su nezavisni birači ili demokrate ili ljudi koji ne glasaju tako često. Medjutim, on mora da vodi računa o tome da ne izgubi neke druge birače.”

Pol Rajan ističe da će biti potrebni novi sastanci da bi se prebrodile postojeće razlike.

XS
SM
MD
LG