Linkovi

Tramp pozvao Abasa da poseti Belu kuću


Američki predsednik Donald Tramp pozvao je u petak palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na sastanak u Beloj kući, saopštio je portparol Bele kuće Šon Spajser posle telefonskog razgovora dvojice lidera, prvog posle Trampove inauguracije.

Međutim, Spajser nije naveo kada će sastanak biti održan.

Abasov portparol Nabil Abu Rdainah saopštio je posle razgovora da je "predsednik Tramp uputio zvaničan poziv predsedniku Abasu da uskoro poseti Belu kući da bi razgovarali o načinima da se obnovi politički proces".

"Takođe je naglasio svoju posvećenost mirovnom procesu koji će dovesti do uspostavljanja stvarnog mira između Palestinaca i Izraelaca", rekao je Rdainah.

Palestinci su zabrinuti zbog pozitivnijeg stava Vašingtona prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, od kako je Tramp preuzeo položaj.

Netanjahu i Tramp su najmanje dva puta razgovarali telefonom od inauguracije 20. januara, dok je izraelski lider prošlog meseca posetio Vašington.

Palestinski zvaničnici nagovestili su ranije da će Abas da iskaže svoju zabrinutost u pogledu izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji i da naglasi potrebu za rešenjem sukoba koje predviđa postojanje dve države.

"Predsednik Abas naglasio je posvećenost miru kao strateškom izboru za uspostavljanje palestinske države uz državu Izrael", saopštio je Abu Rdainah, a prenosi zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Tramp je na konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom, 15. februara, bio nejasan u pogledu rešenja o dve države, navodeći da mu se sviđa "ono koje podržavaju obe strane"

XS
SM
MD
LG