Linkovi

Tramp otvorio "nedelju napravljenog u Americi"


Predsednik Tramp u vatrogasnim kolima za vreme jučerašnjeg događaja u Beloj kući

Administracija predsednika Trampa pokrenula je takozvanu “nedelju napravljenog u Americi” kako bi se nalasila važnost američkog proizvodnog sektora i reklamirala politika da se što više radnih mesta vrati iz inostranstva u Sjedinjene Države. Međutim, mnogi proizvodi Trampove porodice prave se u stranim fabrikama, što dodvodi do kritika na račun predsednikove trgovinske kampanje.

U dvorištu Bele kuće izloženi su proizvodi iz svih 50 država, od jahti napravljenih u Mejnu do havajskog ruma.

Čak i predsednički helikopter Marine One je tu, kako bi se reklamirao proizvodni sektor države Konektikat.

Predsednik Donald Tramp ušao je u vatrogasna kola proizvedena u Viskonsinu.

“Gde je požar? Ja ću ga ugasiti”.

Nekoliko minuta kasnije, Tramp je potpisao dokument, kojim se 17. jul proglašava za Dan proizvedenog u Americi, i poručio da je “najteži deo obavljen”, jer je njegova administracija uklonila regulativne barijere.

“Decenijama je Vašington omogućavao drugim zemljama da zbrišu milione američkih radnih mesta, kroz nepravedne trgovinske prakse. Čekajte da vidite šta spremamo za vas. Bićete veoma srećni”.

Demokrate nazivaju Trampovu “Nedelju napravljenog u Americi” vrhuncem licemerja, naglašavajući da predsednik - umesto što drži lekcije - treba da pruži primer. Lider senatske manjine, senator iz Njujorka Čak Šumer kaže:

“Ako nešto propovedate, počnite od toga u svojoj kući.Trampove košulje i kravate: gde su proizvedene? U Kini. Gde je napravljen Trampov nameštaj. U Turskoj”.

Odevna linija koja nosi ime predsednikove ćerke Ivanke takođe je proizvedena u inostranstvu, što je činjenica koju su u više navrata podvukli novinari na jučerašnjem brifingu u Beloj kući, koji nije sniman kamerama. Portparol Bele Kuće Šon Spajser je odgovorio:

“Neki proizvodi možda nisu prilagodljivi, ili nsu dovoljno traženi ovde, u ovoj zemlji. Ali kao i sa brojnim drugim stvarima, ako je potražnja dovoljno velika onda, nadamo se da će neko izgraditi fabriku i početi da pravi”.

Trgovinski analitičari navode da to nije tako jednostavno, jer smo sada deo međunarodno povezane globalne ekonomije. Danijel Ikenson sa Instituta Kejto kaže:

“Proizvodne trake više nisu u jednoj fabrici, sada prevazilaze granice i okeane. Stoga gotovi proizvodi na policama američkih prodavnica imaju komponente, odnosno dodatu vrednost, u pet, šest, deset zemalja”.

Kreatori politike u Beloj kući ne dozvoljavaju da ih ti argumenti poremete, dok sprovode svoju protekcionističku agendu, nastojeći da preokrenu smer višedecenijskog rada administracija obe stranke - u skladu sa američkim poslovnim grupama – a čiji je cilj bio da se promovišu međunarodna trgovina i trgovinski sporazumi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG