Linkovi

Veliki broj tužbi protiv Tojote

  • Mil Arsega

Veliki broj tužbi protiv Tojote

Panel federalnih sudija i u San Dijegu u Kaliforniji, razmatra mogućnost konsolidacije velikog broja tužbi podnetih protiv Tojote širom Sjedinjenih Država.

Kompanija Tojota preplavljena je tužbama zbog kvarova, koji su doveli do povlačenja oko osam i po miliona Tojotinih automobila sa tržišta. Federalne sudije države Kalifornije, treba da održe pretres o eventualnoj konsolidaciji više od stotinu tužbi vlasnika Tojotinih vozila za materijalnu štetu.

„Oni se žale na smanjenje vrednosti automobila u Americi, kao posledice dezinformacije i lošeg poslovanja kompanije, a ne vlasnika 'tojote'.“

Profesor na Univerzitetu Northeastern, Tim Haurd vodi konzorcijum advokata koji će izneti argumente u prilog konsolidovanja tužbi, kojoj tada može da se pridruži svako ko je imao problem sa svojom „tojotom“. Haurd kaže da bi to moglo da bude veoma skupo za Tojotu.

Reč je novčanoj nadoknadi za oko osam do deset miliona povučenih automobila. Ako bi odšteta iznosila hiljadu dolara po vozilu, to bi značilo osam milijardi manjka za Tojotu.“

Administracija za bezbednost saobraćaja povezala je smrt više od 50 ljudi sa problemima iznenadnog ubrzanja – kvarom koji Tojota pripisuje podnim prostirkama i lepljivim pedalama za gas.

„To je meni zvučalo tako nelogično objašnjenje da nisam mogao da verujem.“

Podnosilac tužbe, Viktor Andreone, verovatno će svedočiti pred sudom ukoliko dođe do konsolidacije tužbe.

„Moja ćerka u Los Anđelesu ima dve petogodišnje unuke. Moj sin ima bebu od 18 meseci. Ja očigledno brinem da tehnički kvarovi nisu istraženi kako treba.“

Sedmočlani sudski panel treba u aprilu da donese odluku o mogućoj konsolidaciji tužbi. Jedan zvaničnik Tojote saopštio je da kompanija ne želi da komentariše sudski slučaj koji je u toku.

Federalna istraga Tojotinih problema, u međuvremenu, bi trebalo uskoro da dobije pomoć. Naime, Američka agencija za aeronautiku i svemisrka istraživanja - NASA ponudiće svoju ekspertizu u otkrivanju zagonetke - zbog čega neki automobili kompanije Tojota nekontrolisano ubrzavaju ili pak ne koče.

XS
SM
MD
LG